Čína stíná další hlavu. Sesadila šéfa úřadu pro správu majetku

Peking - Čína odvolala šéfa úřadu pro správu státního majetku (SAAC). Sesazení následovalo dva dny poté, co státní tisková agentura Nová Čína napsala, že Ťiang Ťie-ming je podezřelý z „vážného porušení disciplíny“. Jde o výraz, který čínská vláda obvykle používá pro korupci.

Ťiang Ťie-min se stal šéfem kontrolního orgánu teprve v březnu. Předtím působil ve funkci největší čínské ropné firmy, státní CNPC. Podle analytiků tak Čína dále pokračuje ve svém tažení proti široce rozšířené korupci.

Hongkongský tisk zároveň spekuluje o tom, že by Ťiangovo odvolání mohlo ve skutečnosti znamenat, že se stahuje smyčka kolem dalšího vysokého čínského činitele, bývalého člena sedmičlenného stálého výboru politbyra komunistické strany Čou Jung-kchanga. Ťiang Ťie-min byl považován za jeho hlavního chráněnce, uvedl server BBC News.

„Ťiang byl považován za šéfa ropné frakce a hlavního chráněnce Čou Jung-kchanga v ropném systému. Jeho pád přidává další podezření mezi kolující zvěsti, že Čou Jung-kchang má problémy,“ napsal hongkongský list Apple Daily.

Minulý týden informoval hongkongský deník South China Morning Post, že se vůdci komunistické strany dohodli na zahájení vyšetřování korupce ve spojení s Čou Jung-kchangem. Čínské oficiální sdělovací prostředky to ovšem nepotvrdily.

  • Nový prezident Si Ťin-pching se údajně rozhodl v prvním roce svého funkčního období učinit zátah proti korupci a rozmařilosti státních úředníků. Slíbil, že se zaměří na úředníky na všech úrovních.

Minulé pondělí skončil soud ve východní Číně pětidenní proces s druhdy prominentním komunistickým politikem Po Si-lajem obviněným z přijímání úplatků a zneužití moci. Rozsudek se čeká během září. V srpnu byl zadržen také ředitel divize státní telekomunikační společnosti China Mobile v lidnaté jižní provincii Kuang-tung. Vláda oznámila, že je vyšetřován kvůli podezření z porušení disciplíny.

Vydáno pod