Převrat bez tanků u tureckého soudu, generálovi hrozí doživotí

Ankara – Vojenský převrat bez vojáků a tanků v Turecku v roce 1997 se probírá u soudu. V Ankaře začal proces s bývalým náčelníkem generálního štábu ozbrojených sil Ismailem Hakkimem Karadayiem a dalšími 102 lidmi, kteří jsou obžalováni ze svržení islamistické vlády. Jednaosmdesátiletému generálovi a dalším obžalovaným hrozí až doživotí za to, že údajně tlačili na tehdejšího premiéra Neçmettina Erbakana, aby odstoupil.

Ke svržení premiéra v roce 1997 sice nebylo třeba vojáků ani tanků, i tak ale teď převrat řeší soud. Podle obžaloby totiž tehdy představitelé armády lhali, když tvrdili, že Erbakan chce v Turecku, které je sekulárním státem, zavést islám. První slyšení s Karadayiem se uskutečnilo dnes, celý proces ale potrvá nejspíš i několik měsíců. 

Generál Karadayi vždy odmítal, že by hrál nějakou roli v armádních zásazích do politiky. Jeho tehdejší zástupce, generál Cevik Bir, ale naopak tvrdí, že se vždy řídil jen Karadayiovými rozkazy. I Bir je mezi obžalovanými.   

Turečtí vyšetřovatelé řešili v minulosti již několik armádních převratů či pokusů o ně a podobnými případy se zabývají i v současnosti. Například letos na začátku srpna poslal soud na doživotí za mříže mimo jiné bývalého náčelníka generálního štábu armády Ilkera Basbugu za pokus o svržení proislámské vlády premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Verdikty si tehdy vyslechlo 275 obžalovaných, včetně někdejších špiček armády, politiků, novinářů a právníků.   

Některé kruhy v Turecku vnímají vyšetřování případů protivládních spiknutí jako důkaz demokratizace země, kde armáda dlouhá léta měla silný vliv jako samozvaný garant laického charakteru státu. Od roku 1960 svrhla tři vlády. Opozice však obviňuje nynější kabinet, že využívá údajných protivládních snah k likvidaci politických oponentů a zároveň se tak snaží, aby v mocenském souboji mezi zastánci sekulárního státu a islamisty měli navrch ti druzí.