Co někdo vyhodí, jiný zpeněží – i na lógru se dá vydělávat

Brighton – Silná káva je každodenní rituál milionů lidí po celém světě. Každý den přitom domácnosti a kavárny vyhodí tuny kávové sedliny. Zbytky z kávy nemusí skončit v odpadcích, mladí podnikatelé z jižní Anglie vymysleli, jak snadné je lógr znovu využít. Pěstují v něm houby.

„Na skládce končí každý den tuny a tuny kávy. Po celé zemi to budou stovky tun. To je velká škoda, protože my lidem ukazujeme, že nejde o odpad, ale o zdroj,“ říká Robbie Georgiou ze společnosti Espresso Mushroom. 

Lógr sbírají tito podnikatelé dvakrát týdně v brightonských kavárnách. Z deseti podniků si odvezou asi 200 kilogramů vylouhované kávy. Ta míří na farmu za město, kde ji rozdělí do sáčků a přidají k ní spóry hub. Nejdřív směs tři týdny odpočívá v temné a suché místnosti a pak jí pěstitelé dopřejí víc čerstvého vzduchu, vlhkost a chládek - prostředí, které růstu hub vyhovuje. 

Robbie Georgiou:

„Houby jsou v přírodě přirozeným recyklátorem. Rozkládají organismy a hmotu a dělají z nich výživu pro další organismy. My tady takto zpracováváme kávovou sedlinu a používáme ji jako jídlo pro houby, které jsou pak jídlem pro nás.“

Během dvou týdnů častého zalévání vyroste z každého sáčku asi 200 gramů hub. Věrným zákazníkem je třeba japonská restaurace, kde si oblíbili jejich strukturu a plnou chuť – ideální třeba do nudlové polévky. „Hodně lidí se ptá, jestli chutnají po kávě nebo jestli obsahují kofein. Pravda je, že chuť houby prostředí, ve kterém vyrostla, opravdu ovlivňuje. A nic se nevyrovná tomu, když si ji vypěstujete doma,“ vysvětluje Alex Georgiou, spoluvlastník firmy. 

Podnikatelé z Espresso Mushroom proto nabízejí i malé domácí pěstírny. Krabičky, ze kterých houby samy vyrostou. Zájem je velký. Naštěstí v zemi, kde se vypije 70 milionů šálků kávy denně, mají houbaři živné půdy dostatek.

Z lógru se dají vypěstovat houby (zdroj: ČT24)