Zavražděný Kuciak psal o podnikatelích podezřelých z daňových podvodů. Jeden mu otevřeně vyhrožoval

Slovenský novinář Ján Kuciak, který byl podle policie pravděpodobně zavražděn kvůli své práci, byl investigativním reportérem webu Aktuality.sk. Dlouhodobě se věnoval podezřením z daňových podvodů u podnikatelů, kteří mají blízko k vládní straně Smer. Informoval o bílých koních nebo o kauze Panama Papers. Od začátku roku 2017 psal nejčastěji o kontroverzním podnikateli Mariánu Kočnerovi, který mu také vyhrožoval, všímá si web Denníku N, který Kuciakovu práci shrnuje.

Z 52 textů, které Kuciak napsal od začátku minulého roku, se 23 zabývá podle Denníku N právě Kočnerem. Podnikatel byl už v 90. letech trestně stíhán kvůli podvodu se společností Technopol. Jde o jednu z největších slovenských kauz, která zůstala nevyřešená kvůli Mečiarovým amnestiím.

Kočner se objevil i v takzvaných mafiánských seznamech, které v roce 2011 zveřejnil deník Nový čas a jejichž existenci Kočner zpochybňuje, stejně jako své napojení na podsvětí.

Hlavní téma: Kočner

Kuciak na Kočnera znovu upozornil v lednu 2017, kdy psal o podezřelých transakcích majetku z firmy Technopol Servis za 20 milionů eur, který skončil v rukou lidí s vazbami právě na Kočnera.

V polovině roku 2017 Kuciak popsal, jak Kočner skrze komplikované převody ovládl golfový areál v Báči, přičemž stát mohl kvůli těmto transakcím přijít na vratkách daní o čtyři miliony eur.

Novinář také informoval, že prokurátor Kočnera obvinil kvůli spekulativním obchodům s hotely v horském středisku Donovaly, kde se setkávali politici a podnikatelé včetně špiček vládní strany Smer.

Když Kuciak napsal o tom, jak Kočner prodal svůj byt v rezidenci Bonaparte (kde byl mimo jiné sousedem premiéra Fica), ptal se ho, jestli prodej bytu souvisí s jeho policejním vyšetřováním. Kočner poté novináři otevřeně vyhrožoval a Kuciak na něj podal trestní oznámení. Do redakce se v této souvislosti opřel i ministr vnitra Kaliňák. 

Kočnera se týkal i poslední Kuciakův text, v kterém se zajímal o luxusní rezidenční komplex Five Star Residence. Pět různých Kočnerových firem mezi sebou podle textu minimálně dvakrát převedlo devatenáct bytů, což podle novináře zavánělo podezřením z daňových podvodů. V textu také uvedl, že firma Real Štúdio K.F.A, v které měl Kočner podíl a která komplex Five Star Residence postavila, zřejmě brzy zanikne, aniž by splatila dluh.

Five Star Residence se týká i Bašternáka

V komplexu Five Star Residence měl byty i další kontroverzní podnikatel Ladislav Bašternák. Ten byl už dříve obviněný z daňových deliktů v souvislosti s tím, že zřejmě neoprávněně požádal o dvoumilionovou vratku DPH za převody sedmi bytů ve Five Star Residence za dvanáct milionů eur.

Bašternák je také spojovaný s lidmi z vládní strany Smer-sociální demokracie. Od Bašternáka koupil v roce 2013 podíl v soukromé firmě ministr vnitra Robert Kaliňák, který od této společnosti také dostával peníze. Premiér Robert Fico si od Bašternáka zase pronajal luxusní byt.

Kromě podnikatelských aktivit ministra vnitra Kaliňáka nebo dalšího politika Smeru, exministra financí Jána Počiatka, se Kuciak zabýval i kauzou Panama Papers. Přes firmy v daňových rájích chtěl podle Kuciakových informací podnikat i přítel premiéra Fica Miroslav Výboh.

Kuciak informoval také o případu nyní již bývalého člena nejsilnější opoziční strany Sloboda a solidarita (SaS) Romana Vrťa, který čerpal dotace i na údajně nezdařenou mobilní aplikaci. Zajímal se i o financování resocializačního centra Čistý den, kterému ministerstvo práce odebralo kvůli podezření ze zneužívání dětí akreditaci.

Kuciak psal o dotacích pro firmy blízké Smeru

Zavražděný novinář psal mimo jiné také o dotacích, které získávaly firmy okolo Miroslava Bödöra. Jde o podnikatele blízkého straně Smer-SD, majitele bezpečnostní služby Bonul a švagra policejního prezidenta Tibora Gašpara. Kuciak popsal třeba fingované soutěže na ministerstvech hospodářství a zemědělství, v rámci kterých soutěžily Bödörovy firmy mezi sebou.

Kuciak dříve napsal také sérii článků o tom, jak si někteří podnikatelé najímají do čela svých firem takzvané bílé koně, které hledali mezi bezdomovci, alkoholiky či narkomany v kriminalitou proslulém bratislavském obytném domě zvaném Pentagon.

Hlavním objektem jeho zájmu byl ale v posledních měsících Kočner. Během roku 2017 se věnoval i sporu mezi Kočnerem a televizí Markíza, po které podnikatel požaduje vyplacení směnek na desítky milionů eur. Ty měl v roce 2000 podepsat tehdejší ředitel televize Pavol Rusko.

Události: Vražda slovenského novináře Jána Kuciaka (zdroj: ČT24)

Italská mafie?

Novinář Tom Nicholson, který byl se zavražděným minulý týden v kontaktu, prozradil Denníku N, že spolupracovali na případu, který se týkal pravděpodobně kalábrijské mafie Ndrangheta. Žurnalisté měli podezření, že mohla být skrze politiky vládní strany Smer-SD Stanislava Kubánka, Petera Chudíka a Viliama Jasaňa zapojena do podvodů s eurofondy na východním Slovensku. O žádné souvislosti mezi tímto případem a vraždou však neví.