Británie se jasně postavila za Gibraltar

Londýn – Britský premiér David Cameron po setkání s gibraltarským guvernérem řekl, že bude vždy bránit nároky britského území ve Středozemním moři. Napětí mezi Španělskem a Británií kvůli Gibraltaru v posledních měsících přitom velmi zesílilo. A gibraltarským obchodníkům se kvůli odlivu turistů nedaří.

Gibraltar je v podstatě miniaturní Británie na jihu Evropy, a to i se svými menšinami. Třeba Adžej přišel z Indie. Na Gibraltaru žije už přes 20 let, z toho sedm prodává elektroniku na místní hlavní ulici. Takhle chudý srpen ale zatím nepamatuje. „Škodí to našim obchodům. Nepřijíždí tolik turistů v porovnání s jinými srpny,“ konstatoval prodavač.

Jen málokomu se totiž chce stát čtyři hodiny ve frontě na hranicích. Španělské úřady kontrolují skoro každé auto pod záminkou, že prudce vzrostl objem pašovaného zboží, hlavně cigaret. Lidé na Gibraltaru v tom ale vidí jasnou pomstu za svržení 75 betonových kvádrů do moře – tedy do míst, kam jezdili lovit španělští rybáři.

David Cameron
Zdroj: ZUMA/Andrew Parsons/ČTK

Není to přitom poprvé, co Gibraltar Španěly naštval umělým rozšiřováním pevniny. Podobná debata se rozhořela i před lety při stavbě přistávací dráhy místního letiště. Gibraltar ale říká, že si ve svých vodách může dělat, co chce, a naopak se brání před agresivním výlovem, který jim vyplenil mořskou faunu. „Spíš zamrzne peklo, než aby Gibraltar odstranil kterýkoliv z těch bloků,“ prohlásil přitom gibraltarský premiér Fabian Picardo.

Pro gibraltarské obchodníky a španělské rybáře jde o živobytí, pro lidi v Madridu o zbytečnou hádku, kterou Španělé dávno prohráli. „Změnu statutu nikdo nečeká. Vláda ale chce, aby žádné rozhodnutí v oblasti nebylo jen jednostranně gibraltarské,“ poznamenal madridský publicista Jesús Duva.

Události: Spory o Gibraltar (zdroj: ČT24)