Zpravodajský kolos přijde USA ročně na víc než 50 miliard

Washington – Spojené státy vynakládají na své tajné služby ročně asi 53 miliard dolarů (v přepočtu přes bilion korun). Nejvíce přitom stojí americkou veřejnou kasu Ústřední zpravodajská služba (CIA). Tvrdí to americký list The Washington Post, který se odvolává na materiály bývalého spolupracovníka tajných služeb Edwarda Snowdena.

Podle listu Spojené státy vybudovaly po 11. září 2001 „zpravodajský kolos“, na který vynaložily od teroristických útoků přes 500 miliard dolarů (9,7 bilionu korun). Hlavním cílem zpravodajských služeb je stále boj s terorismem, který zaměstnává zhruba čtvrtinu asi 107 tisíc zaměstnanců zpravodajských služeb a jde na něj asi třetina zpravodajských výdajů. 

Pro letošní rok požádala vláda pro zpravodajské služby o 52,6 miliardy dolarů, tedy o 2,4 procenta méně než loni. Nejvíce dostane CIA (14,7 miliardy dolarů), zatímco Národní agentura pro bezpečnost (NSA) sledující komunikace všeho druhu 10,5 miliardy dolarů. 

The Washington Post má k dispozici podrobnosti rozpočtu 16 zpravodajských služeb, který byl donedávna tajemstvím. Teprve od roku 2007 vláda zveřejňuje bez dalších podrobností jeho celkovou výši. List zveřejnil jen část rozpočtu v obavě před vyzrazením citlivých zpravodajských informací.            

I když o výdajích na špionážní agentury v minulosti je jen málo údajů, jako srovnání mohou posloužit čísla, která v roce 1994 nedopatřením zveřejnil podvýbor Kongresu. Tehdy se vydávala na zpravodajské služby částka odpovídající 43,4 miliardy „dnešních“ dolarů. Z toho „jen“ 4,8 miliardy dostávala CIA.   

Tajným službám se prý sice podařilo zatím splnit hlavní cíl - zabránit dalšímu velkému teroristickému útoku v USA, napsal The Washington Post. Přesto USA mají podle materiálu řadu potíží se získáváním informací o vládách Íránu, Číny a Ruska. Největší mezery mají ale, pokud jde o severokorejský jaderný program, a nevědí prakticky nic o úmyslech severokorejského vládce Kim Čong-una.