Američtí studenti žádají omezení zbraní. Trump slíbil přísnější kontroly a mluví o ozbrojení učitelů

Události ČT: Američtí studenti žádají omezení zbraní (zdroj: ČT24)

Ve Spojených státech sílí studentské hnutí, které po útoku na floridské škole žádá zpřísnění dostupnosti zbraní. Středeční akce studentů na Floridě, kterou doprovázelo setkání s prezidentem Donaldem Trumpem v Bílém domě, mířila proti mocné Národní asociaci držitelů zbraní (NRA) i proti republikánům odmítajícím změny. Trump řekl, že americká vláda bude klást velký důraz na kontrolu prodeje zbraní a prověřování psychického stavu kupujících. Dal také ke zvážení, jestli by školy neměly ozbrojit učitele a další personál.

Trump se s delegací studentů a učitelů setkal v Bílém domě. Mezi jeho hosty byli i studenti a učitelé školy ve floridském Parklandu, kde minulý týden devatenáctiletý střelec zabil sedmnáct lidí. Obyvatelé Floridy pak také v Sunrise debatovali s politiky a mluvčí Národní asociace držitelů zbraní (NRA). 

„Prověrky budou velmi silné, velmi silný bude důraz na psychické zdraví,“ řekl prezident Trump poté, co slyšel názory několika studentů, kteří byli očitými svědky střelby ve floridské škole. „Když jsem to vyslechl, musíme se do toho pustit,“ slíbil prezident návštěvníkům Bílého domu svou podporu.

„Není to už jen Parkland, je to celá Amerika. Je to každý student v každém městě,“ řekla Trumpovi například studentka Ariana Kleinová, která střelbu v Parklandu přežila. Podle Trumpa se americká vláda v úsilí o zpřísnění prodeje zbraní neomezí na slova, jak tomu bylo v minulosti. 

Ozbrojit každého pátého kantora

Trump nicméně podotkl, že vítá návrhy, aby pověřené osoby ve školách byly ozbrojeny, projdou-li speciálním školením. Podle webu americké televize CNN by podle Trumpa mohly školy ozbrojit až dvacet procent učitelů. Zóny při amerických školách, kde se nesmějí nosit zbraně, by podle Trumpa měly být zrušeny. Své stanovisko zdůvodnil tvrzením, že policie většinou na místo střelby dorazí pozdě a zásah musí být okamžitý.

Později na sociální síti Twitter tvrdil, že ozbrojování učitelů vyloženě nenavrhl, ale jen chtěl, aby byla tato možnost zvážena. „Řekl jsem: Podívejme se na možnost dát ,ukryté zbraně‘ zdatným učitelům s vojenským či zvláštním výcvikem – jen těm nejlepším,“ uvedl Trump.

Napsal také, že 20 procent učitelů by už teď bylo schopno okamžitě opětovat palbu, pokud by nějaký narušený člověk školu napadl. „Dobře proškolení učitelé by na zbabělce, kteří tohle (útoky) dělají, rovněž působili jako odstrašení,“ uvedl prezident. Takové řešení by podle něj stálo mnohem méně než ostraha.

Trump také poznamenal, že školní zóny, kde platí zákaz zbraní, jsou jen magnetem na útočníky. Vyzbrojený učitel či trenér by podle prezidenta mohl řádění střelců zastavit, protože by zasáhl okamžitě. Poznamenal, že střelba zpravidla trvá tři minuty, zatímco na příjezd policie je potřeba pět až osm minut.

Besedě se čtyřicítkou studentů, učitelů a rodičů byli kromě prezidenta přítomni viceprezident Mike Pence a ministryně školství Betsy DeVosová. Hosty bylo i několik dětí, které byly v roce 2012 svědky střelby ve škole Sandy Hook v Connecticutu.

Republikán Rubio i držitelé zbraní restrikce odmítají

Pod palbou kritiky se na floridském setkání občanů, které přenášela televize CNN, ocitli republikánský senátor Marco Rubio a mluvčí NRA Dana Loeschová. Studenti požadují zákaz prodeje poloautomatických pušek, které střelci k útokům ve školách často používají, což NRA i Rubio k hněvu přítomných odmítli.

Poloautomatickou pušku AR-15, která je civilní verzí vojenských automatů M16 a M4, použil i střelec z Parklandu. „Moje dcera, když utíkala chodbou, byla střelena do zad útočnou puškou,“ prohlásil Fred Guttenberg, jehož 14letá dcera útok nepřežila. „Je snadné ji získat. Je to válečná zbraň,“ dodal.

Od přítomných si Guttenberg vysloužil hlasitou podporu, naopak Rubio, který hovořil o odmítavém postoji k zákazu útočných zbraní, se setkal s bučením, pískotem a dalšími projevy hlasitého nesouhlasu. Nelibost vyvolalo i Rubiovo odmítnutí výzvy, aby pro své politické kampaně odmítal dary od NRA.

Loeschová podle The New York Times opakovaně odrážela otázky k omezení dostupnosti zbraní a zároveň zdůrazňovala, že pro bezpečí ve školách je klíčové nepřipustit, aby se psychicky nemocní či trestaní lidé dostali ke střelným zbraním.

Na fóru vystoupil i šerif Scott Israel, do jehož okresu Parkland patří. Vyzval studenty, aby trvali na změnách v zákonech o zbraních. „Amerika na vás hledí, změna bude,“ řekl s tím, že podobný masakr se již nesmí opakovat. Dodal také, že pokud zákonodárci zpřísnění odmítnou, ponesou za to odpovědnost.

Trump zmírňuje. Odsouhlasil omezení prodeje urychlovačů palby

Prezident po tragédii v Parklandu očividně zmírnil svůj dosud odmítavý postoj k omezení prodeje zbraní, když se stejně jako mocná Národní asociace držitelů zbraní (NRA) odvolával na druhý dodatek americké ústavy. V úterý se vyslovil pro schválení zákona, který by vyřadil z prodeje takzvané „bump stocks“, tedy urychlovače palby měnící poloautomatickou zrbaň v automatickou. Návrhem se na jeho pokyn zabývá ministerstvo spravedlnosti. 

Podle agentury AP se kromě toho skupina republikánských a demokratických senátorů zabývá návrhem zákona, který by zvýšil celostátní věkový limit pro nákup dlouhých střelných zbraní, tedy pušek či brokovnic, z 18 na 21 let.

Tuto změnu mluvčí NRA Loeschová na debatě znovu rezolutně odmítla s tím, že by ti, kteří jsou dostatečně staří pro službu v armádě, měli mít právo zbraně si pořizovat. Naopak Trump na Twitteru uvedl, že změnu podporuje.

Federální limit 18 let pro nákup pušek je vnímán jako minimální standard, některé státy USA ale mají výrazně mírnější omezení, kdy si pušku mohou se souhlasem rodičů legálně koupit i 14leté děti. Naopak na pistole a revolvery činí federální limit 21 let.

Vydáno pod