Sociální sítě se dojaly příběhem bajkalské bruslařky. V Rusku se ale jezdí i na Finkách

Brusle jako relaxační i dopravní prostředek (zdroj: ČT24)

V Rusku jsou lidé na mrazivé podmínky zvyklí. Ledu a sněhu se přizpůsobuje také doprava. Brusle a sáně jsou často nutností, a to i pro starší generaci. Přesto se příběh šestasedmdesátileté důchodkyně, která se prohání po hladině Bajkalu v bruslích z druhé světové války, stal hitem internetu.

Ljuba Morechodová je už přes deset let v důchodu. Je jí 76 let a žije sama na břehu Bajkalu. Na odlehlém místě bez sousedů se narodila a na stáří se z města vrátila domů.

„Když můj manžel zemřel, mohla jsem toto všechno opustit. Nemohla jsem to ale udělat. Věděla jsem, jak je tady život těžký. Můj otec tady spolu s mojí matkou tvrdě pracovali. Jak bych mohla odejít? Jak bych mohla?“ vysvětlila, proč se rozhodla v drsných podmínkách setrvat.

Když se jí krávy zaběhnou daleko od domu, musí pro ně přes zamrzlé jezero. „Moje brusle jsou z roku 1943. Podívejte, jak se zachovaly. Jak dobře je vyrobili,“ ukazuje na své botky s viditelně křivými noži.

Rodinu vídá důchodkyně v létě, v zimě na návštěvy nemá čas. Postarat se o teplo v domě a krmení pro krávy, slepice a psy zabere celý den. Pravidelné cesty na pastvu ale za práci nepovažuje. Brusle nebyly pro Ljubu nikdy jen nutností, ale hlavně zábavou.

Důchodci si oblíbili Finky

Brusle nejen jako relaxační, ale zároveň i dopravní prostředek využívají také ve vesnici Tumbotino poblíž Nižného Novgorodu na druhé straně Ruska. Tamní důchodci si oblíbili speciální sáně, které vypadají jako židle, avšak jsou k nim přidělány kovové nože, díky čemuž se mohou bezpečně a pohodlně klouzat.

„Jezdím na nich na nákupy, pro vodu. Taky na poštu platit daně,“ pohvaluje si vynález obyvatelka Tumbotina Maria Gribačevová.

Brusle zvané Finky
Zdroj: ČT24

Židlosáně do vsi přivezl jeden z veteránů během druhé světové války. Jako trofej z Finska, podle níž vehikl získal i své jméno – Finky. Sergej Konovalov jich v sezoně vyrobí a opraví několik desítek. „Nejdřív opracuji kov a ohnu ho. Pak vezmu druhý kus určený na sedadlo a taky ho prohnu,“ popsal svou práci řemeslník.

V místě s tuhými zimami má Finky každý. Sáním se přizpůsobila i tumbotinská infrastruktura. Například samoobsluha má pro sáňky vyhrazené parkovací stání. A vesnice každý únor soutěží, kdo to s Finkami umí nejlíp, vypsaná je i kategorie žen nad 70 let.

Vydáno pod