Také Čína chce dobýt Měsíc, sondu vypustí už letos

Peking – Čína plánuje vyslat na Měsíc poprvé v historii vlastní experimentální sondu. Bude se jednat o nepilotovanou misi v rámci dalších fází čínského programu zkoumání přirozené zemské družice. Mise sondy Čchang E-3 by měla zahrnovat první přistání čínského robotického vozítka na Měsíci a jeho návrat na Zemi. Z Měsíce bude sonda posílat výsledky průzkumu měsíčního povrchu.

„Mise Čchang E-3 po období výzkumu a budování oficiálně vstoupila do fáze realizace startu. Mise bude zahrnovat přistání sondy na Měsíci, přičemž bude využita technika zpomalení před vůbec prvním přistáním na nějakém vesmírném tělese,“ píše se v prohlášení čínské vlády. 

V říjnu 2007 byla vypuštěna na oběžnou dráhu Měsíce družice Čchang E-1 a v říjnu 2010 satelit Čchang E-2, jejichž úkolem bylo detailní pozorování a fotografování souputníka Země. Kolem roku 2017 se Čína chystá vypustit k Měsíci sondu, která by měla dopravit na Zem vzorky měsíčních hornin. Celý projekt je přípravou na vyslání prvního čínského kosmonauta na Měsíc, které Peking plánuje okolo roku 2020.

Dobývání Měsíce je dalším krokem ambiciózního čínského vesmírného programu. Po někdejším Sovětském svazu a USA se v roce 2003 stala Čína teprve třetí zemí, která dokázala vlastními silami vynést na oběžnou dráhu člověka. Při zkoumání Měsíce nejde Číně pravděpodobně jen o prestiž. Její mise se budou snažit na Měsíci najít také využitelné suroviny. Vzdálenější plány počítají se zřízením stálé základny na povrchu Měsíce.