Japonec získal do péče 13 dětí, které mu v Thajsku porodily náhradní matky

Thajský soud rozhodl o přidělení třinácti dětí do rodičovské péče osmadvacetiletému japonskému podnikateli. Ty mu na klinice umělého oplodnění v Thajsku porodily náhradní matky. Podle britského listu The Guardian chtěl Mitsutoki Shigeta mnoho potomků, aby jim v budoucnu mohl předat své rozsáhlé jmění.

„Díky štěstí a možnostem, jež může dětem poskytnout jejich biologický otec, který nemá jediný záznam v trestném rejstříku, se soud rozhodl předat mu do péče všech třináct dětí počatých díky náhradnímu rodičovství,“ cituje z rozhodnutí soudu zpravodajský server BBC.

Náhradní matky v Thajsku porodily japonskému podnikateli nejméně šestnáct dětí, tři z nich získal do péče už v roce 2015. S žádostí o jejich přidělení se na soudy obrátil v roce 2014 kdy z Thajska uprchl poté, co policie našla v jeho bytě v Bangkoku devět dětí, chůvy a těhotné náhradní matky. Policie ho tehdy podezírala z obchodování s lidmi. Jeho právník ale trval na tom, že prostě chce velmi velkou rodinu a že jako syn bohatého japonského podnikatele je schopen se o ně řádně postarat, uvádí BBC.

Podle japonských médií je Mitsutoki Shigeta synem miliardáře a za každou z náhradních matek zaplatil mezi 9300 a 12 500 dolary. Thajská média tvrdí, že Shigeta je svobodný, vlastní několik společností a pro své děti má naplánovanou budoucnost, včetně zřízení svěřeneckých fondů.

Jeho advokát řekl agentuře AFP, že bude kontaktovat ministerstvo sociální péče ohledně dalších kroků a dodal, že časové lhůty ještě musí být dohodnuty, aby se předešlo „náhlým změnám“ pro děti.

Případ poukázal na fakt, že náhradní mateřství je v Thajsku vzkvétajícím odvětvím. Případ vešel ve známost pod označením Továrna na děti. Spolu s podobnými incidenty vedl v Thajsku k zákazu poskytovat služby náhradního rodičovství cizincům.