Přežila střelbu parklandského útočníka, teď je ikonou boje za přísnější zbraňové zákony v USA

Po útoku na střední škole v Parklandu studenti rozjíždějí kampaně na sociálních sítích, svolávají stávky i pochody. Jejich cílem je zpřísnit regulaci zbraní, aby se podobné střelby neopakovaly. Hlavní postavou studentského hnutí se stala osmnáctiletá Emma Gonzálezová, která řádění střelce přežila.

Když minulou středu zazněly první výstřely, byla osmnáctiletá Emma Gonzálezová v přednáškovém sále. Myslela si, že jde o bezpečnostní cvičení, pak pochopila, že boj o život je skutečný.

„Staneme se dětmi, o kterých si přečtete v učebnicích. Ne proto, že budeme další položkou ve statistice masové střelby v Americe, ale protože budeme těmi posledními!“ vyzývá na videu, které zaplnilo sociální sítě a po kterém se o ni začaly zajímat americké celebrity.

Přeživší střelby v Parklandu odstartovali kampaň s názvem ‚Už nikdy‘. Požadují přísnější pravidla pro držení zbraní. Odmítají nečinně sedět v lavicích a bát se chodit do školy. Zhruba za měsíc chtějí ve Washingtonu pochodovat za své životy.

„Devatenáctiletý člověk, který si nemůže koupit alkoholický nápoj, by neměl mít možnost dosáhnout na AR 15, válečnou zbraň, zbraň ničení. Je to absurdní,“ říká přeživší střelby Alex Wind.

Zatímco studenti o víkendu volali po zpřísnění zákona, na Floridě se jen pár dnů po tragické události konala přehlídka zbraní včetně poloautomatické pušky, se kterou střelec ve škole zabíjel. Přeživší o omezení dostupnosti zbraní chtějí mluvit přímo se zákonodárci v Kongresu. Ti už mnohokrát zpřísnění legislativy odmítli.

Jen v letošním roce se ve Spojených státech na školách střílelo už osmnáctkrát a tlak společnosti je obrovský. Už i zákonodárci republikánské strany a prezident Donald Trump připouštějí, že snadný přístup k zbraním je nutné omezit.

Studenti kritizují hlavně politiky, kterým Národní asociace držitelů zbraní přispívá na činnost. Šéf Bílého domu od ní v předvolební kampani dostal v přepočtu přes 230 milionů korun. Další miliony měla vynaložit na negativní kampaň proti Hillary Clintonové.

Vydáno pod