Asad se uvolil ke spolupráci s OSN. USA stále zvažují intervenci

Washington/Damašek – Syrský režim prezidenta Bašára Asada se uvolil ke spolupráci s inspektory OSN, kterým umožní vstup do oblastí zasažených údajným chemickým útokem. Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf o tom ujistil svou italskou kolegyní Emmu Boninovou a informaci potvrdila i syrská televize. Írán navíc pohrozil Washingtonu „tvrdými následky“, pokud by Američané překročili v Sýrii „červenou čáru“. Před „zažehnutím Blízkého východu“ varoval také Damašek. Americký ministr obrany Chuck Hagel totiž oznámil, že americká armáda je připravena na možnost, že se prezident Barack Obama rozhodne pro vojenský zásah v Sýrii. Vojenské námořnictvo USA už posílilo svou přítomnost ve Středozemním moři.

„Amerika zná hranice červené čáry syrské fronty a jakékoli její překročení bude mít tvrdé následky pro Bílý dům,“ reagoval na postoj Západu zástupce náčelníka íránského generálního štábu Masúda Džazajrího, kterého citovala íránská agentura Fars. Syrské ministerstvo informací pak dodalo, že „americká intervence bude mít velmi vážné dopady a rozdmýchá oheň, který zažehne Blízký východ.“ Před „unáhlenými závěry“ o použití chemických zbraní vedoucími k zásahu v Sýrii varovalo dnes Bílý dům rovněž Rusko.

Tým odborníků OSN by už ráno měl zamířit mezi trosky a hledat důkazy po údajném chemickém útoku. Povolení syrské vlády ale podle některých států přichází příliš pozdě. Některé stopy už experti vůbec najít nemusejí. Důkazy mohly poničit boje mezi rebely a vojáky, nebo se někdo mohl snažit zamést stopy.

Syrské ministerstvo se také vyjádřilo ke spolupráci s OSN avizované íránským ministrem zahraničí. Inspektoři OSN vyšetřující předchozí možné chemické útoky prý nebudou vpuštěni do oblasti středečního údajného nasazení bojového plynu. Podle ministerstva totiž toto místo nedaleko metropole není součástí schváleného seznamu lokalit, na kterém se Damašek dohodnul s OSN. Sýrie prý chce se světovou organizací spolupracovat, nepovolí ale žádnou inspekci, která „ohrozí státní suverenitu“. Syrská televize nicméně uvedla, že Asadův režim inspektorům OSN povolí i přístup do oblastí středečního útoku u metropole Damašku. 

Úryvek z telefonátu s italskou ministryní zahraničí Emmou Boninovou
Zdroj: ČT24

Americký prezident Obama se v sobotu setkal se svými bezpečnostními poradci a zástupci armády. Ti mu navrhli „řadu možností“, jak reagovat na možné použití chemických zbraní syrskou vládou. Asi tříhodinové schůzky se zúčastnil například viceprezident Joe Biden, Obamova poradkyně pro otázky národní bezpečnosti Susan Riceová nebo šéf CIA John Brennan. Ministr zahraničí John Kerry toho času na dovolené v Massachusetts a ministr obrany Chuck Hagel, jenž nyní cestuje po Asii, se jednání účastnili pouze na dálku.

Podle Hagela je americká armáda připravena na možnost, že se Obama rozhodne pro vojenský zásah proti Sýrii. „Prezident Obama požádal ministerstvo obrany, aby se připravilo na různé možnosti. To jsme již udělali,“ uvedl ministr během návštěvy Malajsie. Americká administrativa podle něj stále zvažuje všechna pro a proti včetně případné mezinárodní podpory možné vojenské akce.

Prohlášení Bílého domu po schůzce:

„Ve spolupráci s mezinárodními partnery, majíce na paměti výpovědi desítek svědků a záznamy o příznacích zabitých, američtí zpravodajci i nadále shromažďují fakta, aby zjistili, co se stalo. (…) Prezident také získal podrobný přehled o řadě potenciálních možností, které pro USA a mezinárodní společenství připadají v úvahu jako možná odpověď na použití chemických zbraní.“

Americký prezident se dosud zdráhal vojensky zaútočit proti Sýrii. Již před rokem se ale nechal slyšet, že by tento názor změnil v případě, kdyby Damašek sáhl do zásoby svých chemických zbraní. Obama ale možnost rychlého amerického zásahu proti Sýrii již dříve bagatelizoval, když poukázal na problematičnost provedení takového kroku bez vytvoření silné mezinárodní koalice a získání mandátu od OSN.

„Hluboké znepokojení“ na lince Washington–Londýn

O situaci v Sýrii v sobotu americký prezident telefonicky hovořil i s britským premiérem Davidem Cameronem. Oba vyjádřili „hluboké znepokojení“ kvůli možnému použití chemických zbraní. Pokud se zprávy potvrdí, vyžádá si to podle nich „vážnou odpověď“ od mezinárodního společenství.

Šéf americké diplomacie John Kerry se, i přestože je právě na dovolené, odhodlal k poměrně nezvyklému kroku: spojil se se svým syrským protějškem Válidem Mualimem. Mluvili spolu o údajném chemickém útoku a Kerry mu měl mimo jiné sdělit, že „jestliže syrský režim nemá co skrývat, měl by okamžitě povolit přístup“ do oblasti poblíž Damašku, kde k útoku mělo dojít.

Syrští povstalci prý obdrželi 400 tun zbraní z Turecka

Po údajném chemickém útoku syrských vládních sil dostali syrští povstalci zásilku čtyř set tun zbraní. Agentuře Reuters to řekly zdroje ze syrské opozice. Podle nich pochází z Turecka. Jde prý o jednu z největších zásilek zbraní, která se k rebelům za poslední dva roky dostala.

V regionu se mezitím šíří nervozita. V sousedním Izraeli stoupl zájem o plynové masky od středy trojnásobně. Země se Sýrií dvakrát válčila, mír kvůli rozporům o Golanské výšiny nikdy neuzavřela.

Vydáno pod