Turecko proti nám použilo chemické zbraně, tvrdí syrští Kurdové

Po útoku turecké armády vykazují civilisté v severosyrské oblasti Afrín příznaky otravou plynem. S odvoláním na kurdské lékaře o tom informoval kurdský tisk a zprávu potvrdila i syrská státní agentura SANA i exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Turecko užití chemických zbraní v oblasti popírá.

Podle kurdských lékařů, na které se tisk odvolává, trpí šest lidí pocitem nedostatku vzduchu, zvracením a vyrážkou. Agentura SANA uvedla, že turecké jednotky vypálily v noci na sobotu několik střel obsahujících „toxické látky“ na jednu z vesnic v oblasti Afrín poblíž tureckých hranic.

Podle agentury AP zatím nebylo možné tyto informace ověřit z nezávislých zdrojů. Videozáběry z místní nemocnice ukázaly osoby vybavené kyslíkovými maskami, které ale jinak nevykazovaly symptomy otravy plynem, jako například zvracení, píše AP.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová uvedla, že Spojené státy zprávy o údajném použití chemických zbraní zaregistrovaly. „Nemáme však žádné informace, které by je potvrzovaly. Nedále vyzýváme ke zdrženlivosti a k ochraně civilistů v oblasti Afrín,“ dodala.

Turecká armáda vydala prohlášení, v němž užití mezinárodně „zakázané munice“ během operace v Afrínu popřela. Dodala navíc, že v regionu cílí pouze na pozice údajných teroristů, nikoliv civilního obyvatelstva.

Ankara: Na civilisty bereme maximální zřetel

Užití chemických zbraní v Sýrii odmítl i turecký diplomatický zdroj agentury Reuters, který obvinění označil za propagandu. „Jsou to neopodstatněná obvinění, Turecko nikdy nepoužilo chemické zbraně. Na civilisty bereme během operace… maximální zřetel,“ řekl agentuře činitel.

Toto tvrzení nicméně už na začátku února zpochybnila organizace chránící lidská práva Human Rights Watch. Ta upozornila, že Turci stříleli na syrské hranici po utečencích, kteří se snaží dostat do Turecka. Třináct ze šestnácti uprchlíků, s nimiž HRW mluvila, uvedlo, že turečtí pohraničníci na ně a na další běžence pálili, ještě když se nacházeli na syrském území. Zemřít mělo deset lidí včetně jednoho dítěte.

Turecko se snaží zničit kurdské milice

Turecká vojenská operace Olivová ratolest od 20. ledna cílí v syrském Afrínu na tamní kurdské milice YPG, které označuje za teroristy napojené na tureckou Stranu kurdských pracujících (PKK). Tu Ankara za teroristickou označuje také, protože její členové vedou na jihovýchodě Turecka už přes třicet let ozbrojený boj za autonomní Kurdistán.

Kvůli měsíc trvajícím tureckým útokům už muselo Afrín opustit asi patnáct tisíc civilistů. Ve zbytku provincie Aleppo byla vysídlena další tisícovka lidí. Čelná představitelka OSN v oblasti humanitárních záležitostí Ursula Muellerová potom v projevu k Radě bezpečnosti řekla, že bezpečnost zhruba 300 tisíc lidí v Afrínu zůstává nadále ohrožena. 

Turecká armáda v samostatné zprávě uvedla, že během operace v Afrínu byl v sobotu zabit jeden voják. Od zahájení operace tak turecká armáda ztratila 32 vojáků.