Čtyřiačtyřicet vražd v Nigérii. Ze sektářského násilí viněni islamisté

Maiduguri (Nigérie) – Nejméně čtyřiačtyřicet vesničanů zemřelo na severovýchodě Nigérie při útoku, za kterým podle vládních zdrojů stojí islámští radikálové. Útočníci lidem podřezali krky a zbylé vesničany oslepili. Oblast při hranici s Kamerunem a Čadem je útoky islamistů zmítána již několik let a od jara zde platí výjimečný stav.

O masakru ve vesnici Dumba v nigerijském státě Borno informoval nejmenovaný představitel státního krizového úřadu. Vraždy se odehrály už v úterý ráno, kvůli výjimečnému stavu je ale obtížné získávat z neklidného regionu informace. Mobilní telefonní sítě stejně jako internet totiž v regionu nefungují.

Severovýchod Nigérie již zhruba pět let čelí zvýšené aktivitě islamistické skupiny Boko Haram, která zde chce nastolit přísné islámské právo šaría. Radikálové při útocích změnili taktiku a svým obětem místo zastřelení podřezávají krky, aby na sebe palbou neupozornili vládní jednotky.

Sektářské násilí se tak stalo jednou z nejvážnějších hrozeb pro stabilitu tohoto největšího afrického vývozce ropy. V polovině května proto nigerijský prezident Goodluck Jonathan vyhlásil v oblasti výjimečný stav a zahájil proti bojovníkům Boko Haram ofenzivu. Povstalce sice armádní operace oslabily, nadále ale zůstávají aktivní.