V Sýrii byly užity chemické zbraně se souhlasem Asadovy vlády

Washington - Podle předběžného závěru rozvědek USA a spojenců syrská armáda použila při útoku u Damašku chemické zbraně. Stalo se tak prý za souhlasu vlády prezidenta Bašára Asada. K útoku došlo ve středu, podle rebelů při něm zemřelo nejméně 1 700 lidí, v drtivé většině civilistů. Mezinárodní společenství volá po prošetření okolností útoku.

Zpravodajské agentury USA a spojenců údajně dospěly k předběžnému závěru, že syrská armáda použila při středečním útoku v oblasti Damašku chemické zbraně, a to pravděpodobně se souhlasem vlády prezidenta Bašára Asada. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na nejmenované americké a evropské bezpečnostní zdroje.

Ty poskytly danou informaci pod podmínkou zachování své anonymity. Zdůraznily zároveň, že uvedený závěr je předběžný a že se nadále snaží získat definitivní důkazy. Jejich shromáždění prý může trvat ještě dny, týdny nebo i déle. I takové předběžné zjištění nicméně podle Reuters bezesporu zvýší tlak na amerického prezidenta Baracka Obamu, který dnes řekl, že nasazení smrtících plynů v Sýrii by znamenalo překročení „červené čáry“. Jaká by byla další reakce Washingtonu, nicméně Obama neupřesnil; přímá pohrůžka silou v jeho prohlášení nezazněla.

Ke spolupráci s experty OSN při objasňování nejnovějšího incidentu dnes syrské úřady vyzvala Moskva. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov se v telefonátu se svým americkým protějškem Johnem Kerrym shodl na tom, že bojující strany by měly kontrolorům OSN zajistit bezpečný přístup do oblastí postižené údajným chemickým útokem. Ten dnes Rusko označilo za „jasnou provokaci“ islamistů bojujících proti Asadově režimu.

O opaku je naproti tomu přesvědčena Británie. Její ministr zahraničí William Hague dnes prohlásil, že útok byl dílem syrského režimu. Potřebu zareagovat silou na chemický útok v Sýrii, pokud se potvrdí, zdůraznil francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius.