Novinky od Snowdena: Británie špehuje i na Blízkém východě

Londýn - Britská zpravodajská služba GCHQ tajně na Blízkém východě sleduje potenciálně podezřelou internetovou a telefonickou komunikaci. Získané informace sdílí se spojenci, například s americkou Národní agenturou pro bezpečnost (NSA). S odvoláním na materiály získané od technika amerických tajných služeb Edwarda Snowdena, který se skrývá v Rusku, to napsal deník The Independent. Britská tajná služba i ministerstvo zahraničí odmítly informace komentovat.

Přesné umístění tajné sledovací základny deník nezveřejnil, uvedl však, že Britové mají přístup k podmořským optickým kabelům, jimiž proudí obrovské množství dat. Proto jsou informace, které získávají, tolik cenné. Výkonné počítače data zálohují a pak v nich pátrají po hovorech či e-mailech, které by mohly znamenat riziko. Představují tak jakýsi předběžný systém varování, který má upozornit na aktivity teroristů.

Odposlechová stanice na Blízkém východě je součástí elektronických špionážních aktivit, na jejichž zajištění GCHQ vydala jednu miliardu liber (asi 30 miliard korun), připomíná The Independent. Byla zřízena v době, kdy britské diplomacii v letech 2007 až 2010 šéfoval David Miliband.

V Británii panuje nyní v souvislosti se Snowdenovou aférou napjatá atmosféra. Deník Guardian, který na základě Snowdenových informací reportáž o tajných sledovacích programech v USA a Británii jako první zveřejnil, se dostal pod tlak vlády v Londýně, která mu pohrozila soudním stíháním. To vyvolalo vlnu kritiky od novinářských organizací i Rady Evropy.

Díky zveřejněným materiálům od Snowdena se ukázalo, že tajné služby ve velkém monitorují elektronickou komunikaci i v Evropě. Britská služba GCHQ podle nich mohla mít denně přehled až o 600 milionech telefonních hovorů.