Ruští kosmonauti vystoupili z ISS a udělali spoustu práce

Houston (USA) - Ruští kosmonauti Fjodor Jurčichin a Alexandr Misurkin dnes opět vystoupili do volného prostoru. Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) ve výšce 400 kilometrů nad zemí mimo jiné odstranili z modulu Zvezda laserový komunikační systém a nainstalovali polohovací plošinu pro budoucí teleskop. Laserový systém byl na Zvezdě od srpna 2011.

Dnešní výstup byl v rámci ISS podle NASA v pořadí 173. a pro Jurčichina osmý v kariéře. Misurkin pobýval ve volném kosmu prozatím třikrát.

Dvojice dnes také během výstupu prověřila stav krytů šestice antén WAL. V pondělí si totiž letový inženýr Chris Cassidy všimnul, že jeden z krytů se oddělil. Letové středisko proto chtělo zjistit, zda zbývající kryty jsou bezpečně ukotveny. Mezi další úkoly patřilo mimo jiné přemístění pracovní plošiny, kterou kosmonauti při činnosti mimo stanici využívají, či odebrání vzorků z tepelné izolace u průlezu ruského modulu Poisk.

Instalaci plošiny doprovázely komplikace, neboť základové desky nebyly řádně spojeny. Tuto práci proto kosmonauti na nějakou dobu přerušili a vrátili se k ní později, když jim řídicí středisko oznámilo, že nápravu je možné provést až po dokončení.

Druhá pracovní směna ruské dvojice ve volném kosmu v rozpětí jednoho týdne trvala šest hodin a kosmonauti během ní vykonali 33 různých úkolů. Před týdnem během 7,5 hodiny nainstalovali kabely a zařízení pro přílet nového ruského laboratorního modulu, který je plánovaný na konec roku. Přitom překonali ruský rekord v délce pobytu ve volném prostoru z roku 2000. Vůbec nejdelší pobyt byl zaznamenán v roce 2001 - osm hodin a 56 minut.

Komentář Tomáše Přibyla (zdroj: ČT24)

Na ISS nyní působí šestičlenná posádka složená ze tří Rusů, americké dvojice a Itala. Tomu minulý měsíc během výstupu do volného prostoru natekla voda do přilby amerického skafandru a pracovní směna musela být předčasně ukončena. Jak v rozhovoru pro ČT uvedl odborník na kosmonautiku Tomáš Přibyl, skutečná příčina tohoto problému dodnes není jasná.