Německý novinář Yücel je už rok vězněn v Turecku. Brzy by mohl být propuštěn, věří premiér

Korespondent německého deníku Die Welt je přesně rok ve vazbě v Istanbulu (zdroj: ČT24)

Turecký premiér Binali Yildirim věří, že bude brzy propuštěn už rok zadržovaný německo-turecký novinář Deniz Yücel. Šéf kabinetu to řekl v rozhovoru s německou veřejnoprávní televizí ARD. Na propuštění dopisovatele deníku Die Welt z turecké vazby znovu apelovalo Německo, podle něhož je případ politicky motivovaný a patří k největším překážkám ve vzájemných vztazích.

Na otázku, kdy bude Yücel konečně volný, Yildirim odpověděl: „O tom nerozhoduji já. Rozhodují o tom soudy. Věřím, že bude brzy propuštěn. Jsem toho názoru, že brzy nastane nějaký vývoj.“

Turecký premiér tak povzbudil naděje, že by se čtyřiačtyřicetiletý novinář, který stále nebyl obžalován, mohl ocitnout na svobodě. Berlín je přesvědčen, že Yücel, jehož Ankara viní z podpory teroristické organizace, je politickým vězněm.

„Jeden rok vazby pro Denize Yücela je nadále jednou z velkých překážek v bilaterálních vztazích mezi Německem a Tureckem. V našich rozhovorech nadále naléháme na rychlý postup v rámci právního státu. Z našeho pohledu může být cílem jen propuštění Denize Yücela,“ uvedl v prohlášení německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel z SPD.

Berlín se podle něj samozřejmě zasazuje také o propuštění dalších Němců, kteří jsou v Turecku zadržovaní z politických důvodů.

Očekává se, že případ Yücela, který je podle západních zemí a neziskových organizací jedním z desítek novinářů vězněných v Turecku z politických důvodů, bude také předmětem debaty kancléřky Angely Merkelové (CDU) s Yildirem, který do Berlína zavítá ve čtvrtek.

V německých médiích se spekulovalo, že Ankara by mohla Yücela propustit výměnou za modernizaci svých tanků německými firmami. Ministr ale takový obchod důrazně odmítl.

Právě 14. února uplynul přesně rok ode dne, kdy byl Deniz Yücel zadržen poté, co přišel na policii v Istanbulu podat vysvětlení. Podle svých blízkých si byl sice vědom toho, že by mohl strávit několik dní za mřížemi, s tím, že jich bude přinejmenším 365, ale rozhodně nepočítal.