Jihoafrický prezident Zuma oznámil okamžitou rezignaci

Jihoafrický prezident Jacob Zuma oznámil svou okamžitou rezignaci. Učinil tak po tlaku vládní strany Africký národní kongres, aby hned odstoupil. Ještě o několik hodin dříve okamžitý odchod odmítl. Zumovu prohlášení předcházel zásah elitních jednotek jihoafrické policie v Johannesburgu v rezidenci podnikatelů blízkých prezidentovi. Zatčeni byli dva lidé, nejméně jeden z nich je členem vlivné podnikatelské rodiny Guptů.

V projevu k národu prezident provázený řadou korupčních skandálů uvedl, že je hrdý na to, že za ANC bojoval proti „staletí trvající brutalitě bělošské menšiny“. „ANC nesmí být nikdy štěpen mým jménem,“ prohlásil odstupující prezident.

„Lidem Jižní Afriky jsem sloužil tak dobře, jak jen jsem mohl,“ řekl a dodal, že to pro něj byla čest. Svým odstoupením se vyhnul hlasování o vyslovení nedůvěry, které bylo v parlamentu plánováno na čtvrtek.

Zumovo odstoupení urovnává cestu pro převzetí prezidentského úřadu dosavadním viceprezidentem a předsedou ANC, pětašedesátiletým Cyrilem Ramaphosou. Do funkce
by měl být podle agentury DPA uveden už v pátek.

Zuma dříve během dne oznámil, že rezignovat odmítá, a čekalo se, že by odstoupit mohl nejdříve po červnu letošního roku. Pozdějším odchodem chtěl zajistit, aby se zachovala jistota a jednota v zemi, která má zanedlouho hostit summit skupiny BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika).

Potřebuji konečně zjistit, co že jsem to měl vlastně provést. Naneštěstí nikdo mi to není schopen vysvětlit, čeho jsem se měl dopustit. Lidé, kteří mluvili do médií, říkali, že v zemi nepotřebujeme dvě mocenská centra, ale to není důvod k odvolání, protože v zemi nejsou dvě mocenská centra.
Jacob Zuma
prezident JAR

Požadavek, aby odstoupil ještě dnes, označil za nespravedlivý. Neudělal prý nic špatného a neexistují reálné důvody pro jeho předčasný odchod z funkce. Vládní strana Africký národní kongres (ANC) s ním prý také nevedla žádné interní disciplinární řízení. Se stranou byl nadále ochoten jednat, přičemž uvedl, že země se dostává do krize. Kongres podle něj rovněž dost nezdůvodnil, proč požaduje jeho rychlou demisi.

K rezignaci vyzval Zumu kongres v úterý. Už loni v prosinci ho strana odstranila ze svého čela. Zástupci kongresu ve středu prohlásili, že pokud Zuma okamžitě neodstoupí, tak ho ve čtvrtek odvolají. V parlamentu mají většinu.

Šéf poslanců ANC v zákonodárném sboru Jackson Mthembu uvedl, že ANC si přeje jako novou hlavu státu viceprezidenta Cyrila Ramaphosu. Zuma navrhl, že Ramaphosu představí zahraničním státníkům na zmíněném setkání BRICS. 

Pár hodin před Zumovým prohlášením policie zasahovala u jeho přátel

Zumovu prohlášení předcházel v časných ranních hodinách zásah policejních speciálních jednotek v luxusní rezidenci podnikatelů Guptových, tedy rodině blízké Zumovi. 

Podle mluvčího speciálních jednotek souvisí policejní zásah s vyšetřováním rodiny Guptů, která údajně ovlivňovala obsazování ministerských postů. Přátelství s prezidentem mělo rodinnému klanu také posloužit k získání veřejných zakázek v hodnotě stovek milionů dolarů. Zuma i bratři Guptové obvinění odmítají.

Jihoafrická policie zasahuje proti rodině Guptů
Zdroj: James Oatway/Reuters

Pětasedmdesátiletý Zuma, který vede JAR od května 2009, čelí už delší dobu tvrdé kritice kvůli řadě korupčních skandálů. Nejvážnější z nich se vztahuje k renovaci jeho soukromého venkovského sídla na náklady státní pokladny, další obvinění se týkají přijímání úplatků za nákupy stíhaček, hlídkových lodí a zbraní.