Ticho v Kodani. Zemřel princ Henrik, manžel dánské královny Margrethe

Horizont ČT24: V Dánsku zemřel princ Henrik (zdroj: ČT24)

Po vážné nemoci zemřel v noci z úterý na středu dánský princ Henrik, manžel královny Margrethe. Třiaosmdesátiletý šlechtic skonal v sídle královské rodiny severně od Kodaně, kam byl nedlouho před smrtí převezen z nemocnice. Členové královské rodiny se měsíc nebudou na znamení smutku účastnit žádných společenských akcí, oblečeni budou po celou dobu v černém. Dánské vlajky budou týden vlát na půl žerdi.

„Jeho královská výsost princ Henrik zemřel v úterý 13. února ve 23:18 (místního času) na zámku Fredensborg,“ uvedl královský palác v prohlášení, podle něhož byli u lože umírajícího přítomni jak královna, tak synové Frederik a Joachim.

Princ byl hospitalizován s plicní infekcí na konci ledna. Ve vážném stavu jej pak v úterý převezli z nemocnice na rodinné sídlo vzdálené asi pětatřicet kilometrů severně od Kodaně, kde pravidelně spolu s chotí pobýval část roku a přál si tam strávit i své poslední chvíle. 

Manžel dánské královny byl znám tím, že se ve Fredensborgu rád procházel se svými psy po veřejném parku. Zámek byl dějištěm mnoha královských svateb, banketů a státních večeří. Komplex čítá 28 budov a přístaveb a je v provozu od roku 1722, kdy byl na trůně král Frederik IV.

S korunní princeznou Margrethe se Henrik oženil v roce 1967. Loni v červnu pár oslavil zlatou svatbu, následně se začal Henrikův zdravotní stav zhoršovat. V září královský palác oznámil, že Henrik trpí demencí, a princ pak omezil svou přítomnost na veřejnosti. V lednu v Egyptě dostal zápal plic a při následné prohlídce u něj lékaři našli nezhoubný plicní nádor.

„Královská rodina ztratila kotvu,“ uvedl v kondolenci dánský premiér Lars Lökke Rasmussen, podle něhož Henrik pomohl Dánům více se otevřít světu. „Skvěle si osvojil i dánský humor a sebeironii,“ dodal premiér. Francouzský prezident Emmanuel Macron ocenil zásluhy rodilého Francouze o dánsko-francouzském přátelství.

Forejt: Princ Henrik byl renesanční člověk, měl smysl pro humor i (sebe)ironii (zdroj: ČT24)

Henrik toužil být králem

Frederik se narodil ve francouzské hraběcí rodině jako Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat. Prvních pět let strávil s rodiči ve Vietnamu, později studoval práva na pařížské Sorbonně a věnoval se rovněž studiu čínštiny a vietnamštiny.

Princem se stal poté, co jeho choť nastoupila na trůn v roce 1972. Se zmíněným titulem ale nesouhlasil a chtěl přijmout formální titul král. Za svého života se Henrik těžko smiřoval se svým postavením na dánském dvoře. V roce 2007 si postěžoval, že není titulován jako král, ale jen jako princ manžel. 

„Manželka krále je vždy nazývána královnou. Ale manžel panující královny se svatbou nestane králem,“ řekl tehdy Henrik. Jeho nespokojenost se prohloubila v době, kdy roli hostitele na oficiálních akcích v nepřítomnosti královny začal místo něj přebírat jeho syn, korunní princ Frederik.

Titul „princ manžel“ královna Henrikovi udělila v roce 2005, princ se ho ale před několika měsíci vzdal, doplnil ve vysílání ČT24 bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt.

Protože v Dánsku vůči sobě nepociťoval dostatečný respekt, často pobýval na své vinici ve Francii. Kvůli podle něj nerovnoprávnému postavení u královského dvora vyjádřil Henrik loni  na protest přání, aby nebyl pohřben v katedrále v Roskilde, kde pro něj a pro sebe nechala královna Margrethe před časem připravit sarkofág.

Henrik tím narušuje takřka 459 let trvající tradici, kdy jsou manželští partneři vždy pohřbíváni do jednoho sarkofágu v katedrále v Roskilde.
Jindřich Forejt
o tom, že princ Henrik nechce být pohřben po boku manželky

Ačkoli později vyšlo najevo, že přání vyslovil v době, kdy již trpěl demencí, hodlá ho královský palác respektovat.

Pohřební ceremonie se uskuteční v úterý za účasti rodiny a několika málo pozvaných hostů v kostele kodaňského zámku Christiansborg. Od soboty do pondělí ještě budou mít lidé možnost přijít do kostela a zesnulému princi se poklonit. Na Henrikovo přání bude po pohřbu jeho tělo zpopelněno. Polovinu popela rodina uloží v urně v soukromé části zahrady zámku Fredensborg, druhá část bude rozprášena nad mořem, jak si princ přál.

Vydáno pod