Tři mladí Američané se nudili, tak zastřelili Australana

Oklahoma City - Americká prokuratura obvinila tři mladíky z vraždy mladého Australana. Podle policie na něj stříleli z nudy. Bývalý australský premiér v souvislosti s incidentem varoval lidi, aby si cestu do Spojených států rozmysleli.

Tři mladíci od 15 do 17 let z oklahomského města Dunkan neměli minulý pátek nic na práci, proto se rozhodli zabíjet. Jejich náhodným cílem se stal mladý Australan.

Státní zástupce je obvinil z vraždy a nehledě na věk jim hrozí doživotí. „Bydlím tu už dlouho a jednáním těch tří dětí jsem naprosto zděšený. To je něco, co by se v naší komunitě opravdu nemělo stávat. Velmi nás to zasáhlo. Ujišťuji vás, že udělám všechno pro to, aby tahle trojice kriminálníků tvrdě zaplatila za to, co udělala,“ slibuje státní zástupce Jason Hiks.

Třiadvacetiletý Chris Lein byl baseballovou nadějí. Ve Spojených státech studoval díky sportovnímu stipendiu. Minulý pátek se šel jako obvykle proběhnout. Jeden z trojice teenagerů ho revolverem střelil do zad. Všichni tři pak z místa ujeli autem. Díky záznamu bezpečnostních kamer je policie po několika hodinách zatkla.

„Možná to bude znít jako klišé, ale byl to zkrátka mladý kluk, který od osmnácti let cestoval po světě, hrál baseball a díky svému talentu mířil k univerzitnímu titulu. Chris byl zkrátka ztělesněním studenta a atleta v jednom,“ říká ředitel univerzity Jeff Williams.

Tisíce kilometrů od místa střelby smutnou zprávu vstřebává i Chrisova australská rodina. „Zanechal tu po sobě pěknou vzpomínku, nic lepšího z toho ale nevzejde. Je to naprosto nesmyslná ztráta. Je to zlé, ale stalo se to. Snažíme se s tím vyrovnat, jak jen to jde,“ říká Chrisův otec.

Jiný mladík včera se zbraní v ruce zaútočil na školu v Atlantě. Studenty ale včas evakuovali, a tak se nikomu nic nestalo. Držení zbraní je ve Spojených státech stále velkým tématem. Jejich omezení prosazoval prezident Obama. Debatu rozpoutal prosincový masakr dvaceti dětí a šesti učitelek na základní škole v Newtownu. Kongres jeho návrh na přísnější kontroly majitelů zbraní zamítl.