Karadžić využije 30denní lhůtu a chce se zastupovat sám

Haag - Před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) proběhlo první slyšení s Radovanem Karadžičem. Bývalý bosenskosrbský vůdce oznámil, že využije třicetidenní lhůtu na prostudování obvinění, další slyšení bude v pátek 29. srpna ve 14:15. Karadžić se do té doby vyjádří k jednotlivým bodům obvinění a sdělí, zda se cítí vinen, či nevinen. Zároveň zopakoval, že se chce zastupovat sám.

„Domníval jsem se, že se rozumí samo sebou, že se chci sám zastupovat bez ohledu na to, co si myslím o tomto tribunálu. Budu se hájit stejně, jako bych se hájil například při přírodní katastrofě,“ řekl soudci Alphonsi Oriemu třiašedesátiletý Karadžić, „mám neviditelného poradce, ale rozhodl jsem se, že se budu zastupovat sám.“

„Budu se hájit stejně, jako bych se hájil při přírodní katastrofě.“

Radovan Karadžić

Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Karadžić do soudní síně s pořadovým číslem jedna, kde byl dříve souzen i bývalý srbský prezident Slobodan Milošević, vešel krátce po 16:00. Obvinění vyslechl bez přítomnosti obhájce, nekomentoval je, na otázky odpovídal zřetelně, občas dokonce zavtipkoval. „Myslím, že neexistuje nikdo na světě, kdo by nevěděl, kde právě jsem,“ reagoval na soudcův dotaz, zda chce dát někomu na vědomí, že je ve vazbě v Haagu.

Karadžić: Jde mi o život

Karadžić dále před soudem prohlásil, že se v roce 1996 dohodl s americkým zmocněncem pro Bosnu Richardem Holbrookem na tom, že nebude vydán haagskému tribunálu, pokud se stáhne z politického a veřejného života. Holbrook podle Karadžiče jednal jménem USA. Karadžić kritizoval i neregulérní způsob, jakým byl v Bělehradě zatčen. Podle svých slov byl unesen civilisty, držen tři dny na neznámém místě a před vydáním bělehradskému soudu neměl právo si zatelefonovat ani informovat známé a přátele, kteří ho několik dní hledali.

Soudce Orie Karadžičovy výhrady zamítl s tím, že jde o záležitosti, které by se neměly probírat při prvním slyšení. Karadžić se proto rozhodl předat soudu čtyřstránkový dokument se svými námtikami a uvedl, že mu prý jde o život. Soudce Karadžiče ujistil, že jeho bezpečnost je nyní zajištěna vzhledem k tomu, že během celého procesu bude pobývat ve vazební věznici. Pokud jde o zacházení ze strany úředních osob, Karadžić si podle svých slov nestěžuje. Nemá prý ani zdravotní problémy.

Jak uvedla bruselská zpravodajka ČT Eva Hrnčířová, bývalého bosenskosrbského vůdce nyní čeká četba 27 stránek obžaloby, kterou ještě žalobce doplní. Samotný proces začne až za několik měsíců. Hlavní žalobce ICTY Serge Brammertz řekl, že po zkušenostech se čtyřletým soudem s bývalým srbským prezidentem Slobodanem Miloševičem musí být proces s Karadžičem efektivnější.

Brammertzův tým také oznámil, že chystá revizi a rozšíření stávajícího obvinění a zajistí, aby vše probíhalo v souladu s platnou judikaturou a zahrnovalo fakta a důkazy zajištěné za posledních osm let.

Současná obžaloba má 11 bodů. Karadžić čelí nejzávažnějším obviněním, jaké zná mezinárodní trestní právo. Bude souzen za válečné zločiny, zločiny proti lidskosti, etnické čistky v Bosně a Hercegovině. Mezi body obžaloby figuruje například jeho nařízení ostřelovat a terorizovat obyvatele Sarajeva, genocida ve Srebrenici v červenci 1995 nebo porušování ženevských konvencí během bosenské války v letech 1992 - 1995. Právě genocida se bude Karadžičovi dokazovat nejhůře a obviněný doufá, že se mu tento bod obžaloby podaří vyvrátit.

Radovan Karadžić:

„Holbrook mi slíbil beztrestnost!“

K soudu OSN byl Karadžić přepraven ve středu z Bělehradu. Nebude mít obhájce, pouze právní poradce, a chce se hájit sám stejně jako Milošević. Bývalá soudkyně ICTY Ivana Janů se domnívá, že ze strany Karadžiče jde o taktiku zaměřenou především na zdržování a snahu udržet si popularitu. Hájit se sám je podle Janů velmi náročné, Karadžić je ale inteligentní člověk, který obhajobu v zásadě zvládne, třebaže není právník. Možná se ale dostane do obtížné finanční situace, protože tým jeho spolupracovníků a poradců zřejmě nebude hrazen z prostředků tribunálu.

Karadžić prý spoléhá na Rusko

Jak uvedl Karadžičův bratr Luka v rozhovoru pro ruský list Izvěstija, bývalý bosenskosrbský prezident se na svoje zadržení připravil a v procesu u mezinárodního tribunálu spoléhá na ruskou diplomacii. „Radovan řekne, že tento tribunál neuznává. Prohlásí také, že je nevinný. Řekne, co si myslí o mezinárodním společenství a o mezinárodních vyjednavačích,“ řekl Luka. Dodal, že lidé, kteří zatkli Karadžiče, zabavili přenosný počítač a více než 50 CD obsahujících dokumenty, jež si připravoval do Haagu. „Nikdo však neví, co to bylo za lidi,“ řekl Luka Karadžić.

Rusko, blízký spojenec Srbska, považuje zatčení Karadžiče za přísně vnitřní záležitost Srbska. Autoritu ICTY neuznává a označuje ho za podjatý. Moskva několikrát vyzvala k ukončení činnosti ICTY.