Další dva prominentní islamisté skončili v Egyptě za mřížemi

Káhira - V Egyptě dnes zatkli dva další představitele tamních islamistů, kteří se snažili vycestovat ze země. Jedním z nich byl mluvčí Muslimského bratrstva, druhý byl radikální salafistický duchovní. V úterý byl zatčen i duchovní vůdce bratrstva Muhammad Badí. Strana už jmenovala nového vůdce a chce pokračovat v protestech. Ministři zahraničí EU se dnes shodli, že unie pozastaví licence na vývoz zbraní do Egypta.

Salafista Safvat Higází patří ke spojencům bratrstva. Zatkli ho dnes časně ráno v blízkosti libyjské hranice. Zatykač byl na něj vydán kvůli údajnému podněcování k násilí. Druhým zadrženým je mluvčí bratrstva Murad Alí. Ten byl zadržen na káhirském letišti, když se snažil dostat se do letadla mířícího do Itálie.

Několik vysokých představitelů bratrstva zůstává dál na svobodě. Novinář Hamad Mazrúí ze Spojených arabských emirátů nabídl vysoké výkupné za informace, které by vedly k dopadení tří hledaných členů bratrstva. Jedním z nich je ale již dopadený Higází. Další dva jsou Ísám Irian a Muhammad Baltagí. Marzúí je ochoten za ně zaplatit v přepočtu 2,7 milionu korun. Výplatu odměny prý bude koordinovat egyptské ministerstvo vnitra.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP/Hassan Ammar

Bratrstvo Egyptu vládlo po svržení bývalého prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011. Nedokázalo ale řešit naléhavé ekonomické problémy a zaměřilo se na posilování své moci. Vyvolalo hluboké rozdělení společnosti, které armáda vyřešila začátkem července sesazením prezidenta Muhammada Mursího. Bratrstvo od té doby protestuje, ale armáda důsledně zatýká jeho představitele, kteří mají být souzeni. Soud čeká také Mursího.

Armáda ale zřejmě nehodlá trpět kritiku ani z řad lidí, kteří byli proti Mursímu. 19. září má začít proces s bývalými viceprezidentem Muhammadem Baradejem. Je obviněn ze zklamání důvěry. Rezignoval 14. srpna na protest proti krvavému zásahu proti demonstracím Muslimského bratrstva, při němž zahynuly stovky lidí. Baradej, který je nositelem Nobelovy ceny za mír, řekl, že usiloval o politickou dohodu a že násilí neschvaluje. Žalobu proti němu vznesl jeden z profesorů práva.

EU pozastaví licence na vývoz zbraní

Ministři zahraničí Evropské unie se dnes na mimořádné schůzce shodli, že EU pozastaví licence na vývoz zbraní do Egypta a na všechno vybavení, které by mohlo být použito při „vnitřních represích“. Pokračovat má naopak pomoc určená egyptským nejzranitelnějším skupinám a občanské společnosti. Ministři ostře odsoudili nepřiměřené násilí ze strany egyptských bezpečnostních sil, ale také násilnosti a teroristické činy druhé strany konfliktu. Další podpora Egypta se bude posuzovat na základě toho, jak se nynější režim postaví k principům, které jsou pro unii podstatné. „Vyzýváme všechny strany, aby ukončily spirálu násilí, zastavily provokace a nenávistné řeči,“ řekla šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová na tiskové konferenci. Z politického dialogu by podle ní neměly být vyloučeny žádné skupiny, které odmítají násilí a uznávají demokratické principy. „Politický smír a spolupráce jsou určitě to správné řešení,“ dodala.

V Egyptě se prý používají zbraně z ČR

Podle organizace Amnesty International egyptské ozbrojené složky zřejmě použily proti demonstrantům zbraně, které mohly pocházet z Česka. Aktivisté vyzvali všechny země, aby vývoz zbraní do této severoafrické země pozastavily. Zástupce České zbrojovky z Uherského Brodu řekl, že to firma už udělala. Při střetech mezi vládními silami a příznivci svrženého prezidenta Muhammada Mursího zemřely v Egyptě za poslední týden stovky lidí.

„Zbraně z Česka mohly zabíjet v Egyptě. Česko tam vyvezlo v minulosti zbraně podobné těm, které byly použity ze strany ozbrojených složek při zásahu 14. srpna,“ uvedla mluvčí české pobočky AI Martina Pařízková. Podle organizace je ČR jedním z 11 hlavních vývozců takových zbraní do tohoto severoafrického státu.

Šéf České zbrojovky Lubomír Kovařík v květnu řekl, že firma vyhrála v Egyptě mezinárodní tendr na 50 000 pistolí pro tamní ministerstvo vnitra. Část dodávky zbraní CZ P-07 už tehdy odvezla. Podle aktivistů to v květnu bylo skoro 15 100 pistolí, loni v únoru a červenci se tam prý exportovalo 3 500 pistolí.

Novinář Yaser Daniel Reizk hostem Studia ČT24 (zdroj: ČT24)
V Egyptě zatkli další prominentní islamisty (zdroj: ČT24)