V Iráku zůstalo přes 130 tisíc poškozených domů. Obnova země vyjde na desítky miliard dolarů

Arabista a kurdolog Petr Kubálek k obnově Iráku (zdroj: ČT24)

Obnovit Irák po letech války a ekonomických zvratů bude stát 88,2 miliardy dolarů (1,8 bilionu korun). Na mezinárodní konferenci věnované obnově Iráku to v Kuvajtu řekl Kusaj Abdal Fattáh z iráckého ministerstva plánování. Kuvajtská konference potrvá do středy a má přinést dohodu o pomoci při rekonstrukci Iráku.

Pro nejbližší období bude Irák potřebovat 22 miliard dolarů, později ještě dalších 65 miliard, uvedl Fattáh. Největší investice jsou podle něj nutné do obnovy bydlení. 

Mustafá Hítí, který řídí fond na rekonstrukci Iráku, uvedl, že se začalo s plněním rekonstrukčních programů, ale zatím se podařilo k jejich financování získat jenom necelé procento nutných prostředků. „Je poškozeno přes 138 tisíc domů a z nich polovina je zcela zničena,“ řekl.

„Každý se tu snaží rekonstruovat svépomocí. Nikdo tu nedostal od vlády žádnou kompenzaci. Každý si to platí ze své kapsy. Nikdo se tu neobjevil, myslím, že žádné náhrady nebudou,“ uvedl majitel čajovny Mohammed Aqab.

Myslím si, že pokud se kdokoliv ze zahraničí odhodlá pomáhat Iráku finančně, nebo jinak, má za to žádat nějaké konkrétní záruky. Třeba očekávat strukturální změny v irácké ekonomice, posílení vzdělávání, posílení práv žen, reformu sociálního systému, reformu možností podnikání, které je zatížené velkou byrokracií.
Petr Kubálek
arabista a kurdolog

Vláda ohlásila porážku IS loni v prosinci. Irácký premiér Hajdar Abádí v lednu řekl, že si obnova vyžádá až 100 miliard dolarů, list The Wall Street Journal (WSJ) napsal, že se škoda způsobená boji proti radikálům z organizace Islámský stát odhaduje na 45,7 miliardy dolarů (944 miliard korun).

OSN doufá v návrat uprchlíků

Do Kuvajtu se sjíždějí politici, investoři a zástupci nevládních organizací. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky od konference očekává, že se podaří dát dohromady peníze pro zajištění návratu iráckých uprchlíků do jejich domovů. I když se vrátilo podle OSN už 3,3 milionu Iráčanů, mimo domovy jich je stále 2,6 milionu.

Na konferenci mají dostat slovo odborníci a zástupci nevládních organizací a tématem má být humanitární situace v Iráku, úterý bude patřit soukromému sektoru a ve středu by měly jednotlivé účastnické státy ohlásit své příspěvky.