Vězni v Srbsku pečují o zatoulané psy. Projekt má v odsouzených posílit empatii

Horizont ČT24: Vězni v Srbsku se starají o zatoulané psy (zdroj: ČT24)

Srbsko zkouší nový přístup k nápravě odsouzených. Vězni se tam starají o zatoulané psy. Předpokládá se, že kontakt se zvířaty jim pomůže rozvinout empatii a pracovní návyky, které budou potřebovat na svobodě. Největší věznice v zemi ve Sremské Mitrovici z bývalé drůbežárny ve svém komplexu udělala útulek a přijala už 260 bezprizorních zvířat.

Pravidelná péče o zvířata, čištění kotců, krmení, výcvik – to vše buduje správné návyky na cestě k resocializaci vězňů. „Práce se zvířaty je skvělá. Dělával jsem to i doma. Měl jsem mnoho psů. Co tu pracuji, tak mi čas utíká mnohem rychleji,“ říká vězeň Radomir Djakovič.

„Ty psy tady milujeme jako vlastní a byli bychom strašně rádi, kdyby všichni našli nový domov,“ říká Djakovič.

Útulek funguje od listopadu. Zatím zapojuje odsouzené s lehčími tresty. Věznice ale pro budoucnost počítá i s těžkými zločinci.

„Pokud se nám to podaří, bylo by to skutečně přínosné. Na takový pokrok a takový výsledek bychom byli opravdu pyšní,“ uvedl dozorce Aleksandar Alimpič.

Projekt má podporu Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Ta Srbsku pomáhá s reformami na cestě do Evropské unie. 

Vydáno pod