Zoo Made in China: Místo lva mastif

Peking – Jedna čínská zoologická zahrada začala dost svérázně řešit nedostatek zvířat - místo skutečných zástupců řady druhů museli ve výbězích zaskakovat jejich zvířecí kolegové z jiných druhů. Lva si tak ve výběhu „střihl“ tibetský mastif, vlky suplovali obyčejní psi a místo hadů pobíhaly po teráriu jenom krysy.

Řada rodičů v čínském městě Luo-che se rozhodla využít slunného dne a vzít své děti do místní zoo. Samozřejmě nemohli tušit, že místo divokých šelem uvidí jenom jejich velice krotké náhradníky.

Místní noviny informovaly o rodině Liových, která chtěla svého šestiletého syna naučit poznávat zvuky, které jednotlivá zvířata vydávají. Když ale dorazili ke lvímu výběhu, lev na překvapené návštěvníky zaštěkal. V ohradě totiž místo africké kočkovité šelmy seděl tibetský mastif s bujnou hřívou.

Tím ovšem zvířecí záskoky nekončily. Místo vlků pobíhali běžní psi a leopardy si zahrály lišky. V teráriu pro hady se potulovaly jen dvě velké krysy.

Zoologická zahrada na „drobné úpravy“ vystavovaného zvířectva vůbec neupozornila. Jeden z chovatelů jen řekl, že lev byl poslán do chovu.

Mnoho čínských zoo se dostalo v posledních letech do finančních potíží, protože vláda nařídila, aby fungovaly jako neziskové organizace. Na nákladný chov šelem tak mnoha zahradám nezbývají peníze.