A dost! Indické dívky si to s násilníky vyřídí přímo na ulici

Dillí – Dívky v severoindickém státě Uttar Pradéš vytáhly do boje proti znásilňování žen. Do chudinských čtvrtí vysílají vlastní domobranu. Útoky proti ženám, včetně nezletilých dívek, jsou v Indii chronickým problémem, přesto je stát přehlíží. Na vážnou situaci upozornil až případ brutálního znásilnění studentky v autobuse v Dillí, který šokoval celý svět a vyvolal silné protesty.

Většině dívek z domobrany ještě nebylo osmnáct, přesto už zažily sexuální obtěžování, přepadení i znásilnění. Nikdy se jich nikdo nezastal. Naopak – úřady je obviňují, že muže vyprovokovaly. „V naší společnosti se očekává, že dobře vychované ženy neprotestují a tiše snášejí všechna příkoří. Nemají oporu ani v rodinách ani u policie. Proto jsme se rozhodly za ně bojovat samy,“ vysvětluje zakladatelka hlídek Červené brigády Uša Višwakarmová.

Na první pohled křehké dívky strhly závoj mlčení a přešly do protiútoku. Založily domobranu Červené brigády. Hlídkují v ulicích, aby ženy ochránily. Násilníky varují – ani ony nejdou pro ránu daleko. „Dřív jsme nemohly ani ceknout, i když si s námi muži dělali, co chtěli. Teď když se nás někdo jen dotkne, dostane pěstí přímo do obličeje,“ upozorňuje Afreen Khanová.

V Indii dojde ke znásilnění ženy každých 20 minut. Jen zlomek obětí to ale nahlásí policii, rodiny se bojí hanby. Proto bere spravedlnost do svých rukou čím dál víc lidí. Před týdnem paralyzovaly život na východě Indie protesty proti smrti čtrnáctileté dívky. Dva muži ji znásilnili a zapálili. Brutalita je běžná. Indy pobouřilo i znásilnění pětileté dívky nebo tří sester ve věku od šesti do jedenácti let. Jejich těla byla hozena do studny.

Indie je od konce loňského roku pod značným tlakem, aby se pokusila násilí páchané na ženách snížit. Pozornost k tomuto problému přitáhl případ studentky, kterou v prosinci brutálně znásilnila a zbila skupina mužů v jedoucím autobuse v Dillí. Dívka po několika dnech zemřela. Její smrt vyvolala celonárodní hromadné protesty. Soud s násilníky se vleče už půl roku, ulice pro ně žádá trest smrti. Parlament přijal zákony, které mají ženy lépe chránit, a mimo jiné i zvýšil minimální trest vězení za hromadné znásilnění na 20 let.

Reportáž Blanky Závitkovské (zdroj: ČT24)