Manželka thajského expremiéra krátila daně

Bangkok - Soud v Bangkoku poslal manželku bývalého thajského premiéra Tchaksina Šinavatry na tři roky do vězení. Usvědčil ji z daňových podvodů. Toho se Potjaman Šinavatrová dopustila v roce 1997. Je to první rozsudek v řadě obvinění z korupce a ze zneužívání moci, jimž rodina bývalého premiéra čelí. Sám Šinavatra nicméně podle soudu do daňového úniku zapojen nebyl. Za to, že se vyhnuli placení asi šestnácti milionů dolarů, byli odsouzeni i bratr expremiérovy manželky a jejich sekretářka. A to na tři a na dva roky. Soud trojici propustil na kauci a jejich advokát oznámil, že se odvolá.

Šinavatrová, která stála v čele rodinné telekomunikační firmy Shin Corp., se podle soudu společně se svým bratrem a se svou sekretářkou podílela na daňovém úniku ve výši 546 milionů bátů (248,5 milionu korun) při převodu akcií.

Firma Shin Corp. je známá skandálem z roku 2006. Tehdy premiér rodinnou firmu prodal za necelých 30 miliard korun, ale využil právní kličky, aby nemusel platit daně. Thajci na to reagovali demonstracemi, které nakonec vyústily ve vojenský puč a zbavily Šinavatru moci.

Expremiér, který vládl v letech 2001-2006, rovněž čelí obvinění, že zvýhodnil svou manželku při prodeji státního pozemku v centru Bangkoku. Thajské protikorupční zákony přitom zakazují politikům i jejich rodinným příslušníkům obchodovat se státem.

Obžaloba Šinavatru dále obviňuje ze zneužívání výtěžků ze státní loterie, kterou jeho vláda organizovala v letech 2003 - 2006. Šinavatra veškerá obvinění odmítá, dnešní rozsudek ale znamená velkou ránu pro jeho snahu očistit své jméno a vrátit se do politiky.

Před budovou soudu se přesto shromáždilo asi 1 000 expremiérových stoupenců, kteří vyjadřovali podporu jemu i jeho manželce. Na demonstraci dohlíželo asi 300 policistů; k žádnému násilnému incidentu nedošlo.