Ruská policie udělala razii u příznivců Navalného

Moskva – Ruská policie zasahovala v sídle příznivců opozičního kandidáta na starostu Moskvy Alexeje Navalného. Jednoho z aktivistů zadržela a zabavila dvě tuny údajně nelegálních volebních letáků. Pokud se prokáže, že se materiály na kampaň opravdu vyráběly nezákonně, můžou úřady Navalného z boje o post starosty vyřadit. Politik obvinění odmítá a tvrdí, že s aktivisty nijak nespolupracoval.

Policisté prořezali dveře bytu a vtrhli dovnitř. Na místě se nacházeli čtyři členové skupiny s názvem Navalného bratři, jednoho z nich vzali do vazby na deset dní, další dostali pokutu 1 000 rublů (600 korun) za neuposlechnutí výzvy policisty. Skupina si celou razii nahrávala a zveřejnila ji na internetu. Policisté odnesli údajně dvě tuny letáků, které zde vyráběli nezákonně.

Policejní operace, která trvala pět hodin, se uskutečnila na základě tipu, který mužům zákona poskytl další z kandidátů v zářijových volbách Nikolaj Levičev, šéf strany Spravedlivé Rusko. Tento stoupenec Kremlu tvrdil, že Navalnyj si výrobu letáků platí bez toho, že by o tom informoval volební orgány. Toto provinění by mohlo znamenat, že bude vyřazen z volebního klání. Opoziční vůdce a bloger Navalnyj ale všechna tato obvinění odmítl. Skupině Navalného bratřiprý žádné peníze nedává. „Je to jen soukromý byt několika aktivistů, kteří nejsou nijak oficiálně napojeni na Navalného,“ uvedla opozičníkova mluvčí Anna Vedutová.

Vstup Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Jde o jeden z dalších útoků na Navalného kampaň. Toto pondělí ruská prokuratura oznámila, že vyšetřuje její financování. Opozičníkovi prý přispívali i cizinci, což je v Rusku zakázané. I v tomto případě kandidát na starostu města odmítl, že by se jakkoli provinil. Ruský soud před necelým měsícem Navalného odsoudil k pěti letům odnětí svobody za zpronevěru. Z vězení však byl propuštěn, protože rozsudek ještě není pravomocný a opozičník se odvolal.