Dědic Samsungu vyšel z vězení, soud mu snížil trest

Dědic konglomerátu Samsung I Če-jong, který byl loni v srpnu odsouzen za korupci v aféře kolem sesazené jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje, byl propuštěn z vězení. Odvolací soud totiž snížil jeho původní pětiletý trest na dva a půl roku se čtyřletou podmínkou.

I Če-jong, známý také jako Jay Y. Lee, strávil ve vězení téměř rok. Soud v Soulu zrušil část obvinění, za něž byl odsouzen, a byznysmen ihned po vynesení rozsudku opustil soudní budovu. Server BBC nicméně uvedl, že prokuratura se proti rozsudku zřejmě odvolá.

Dědic jednoho z největších korporátních impérií na světě byl zadržen loni v únoru na základě obvinění, že podplatil prezidentku Pak, aby mu pomohla získat kontrolu nad konglomerátem. Kruhům kolem bývalé prezidentky měl poskytnout 43 miliard wonů (přes 900 milionů korun).

Prokuratura navrhovala za zpronevěru a korupci dvanáctiletý trest. Obhajoba trvala na tom, že fúze byla ryze podnikatelskou záležitostí, soud však tuto argumentaci nepřijal.

Novinář Geoffrey Cain, který se specializuje na dění v Asii a chystá knihu o Samsungu, řekl webu televize CNN, že jde o další příklad shovívavosti jihokorejských soudů vůči mocným magnátům.

„Když Lee dostal pět let, objevily se naděje, že se věci mění k lepšímu. Ale toto odvolání naznačuje, že se nic nezměnilo,“ míní Cain. „Pokud se Jižní Korea bude dál držet svých tradic, bude Leeovi s ohledem na jeho hodnotu pro tamní ekonomiku trest prominut,“ dodává Cain.

Samsung je největší jihokorejský konglomerát, který představuje 15 procent tamní ekonomiky. Z korupce byl v minulosti dvakrát usvědčen i I Če-jongův otec, předseda Samsung Group Lee Kun-hee, kterému byly také v obou případech jeho prohřešky prominuty, píše CNN.