Den „D“ pro Německo? Koaliční smlouva se rýsuje, Merkelová čeká tvrdá jednání s SPD

Zpravodaj ČT Černohorský k jednání o německé koalici (zdroj: ČT24)

V Německu probíhá poslední etapa koaličního jednání mezi konzervativní unií CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové a sociálními demokraty (SPD). Strany musejí najít shodu hlavně v oblastech zdravotnické politiky a reformy pracovního trhu. Většinu ostatních sporných bodů včetně migrační politiky už se podařilo vyřešit. Merkelová očekává, že rozhovory budou těžké.

Postoje stran se během koaličních rozhovorů přiblížily, především v sociálněpolitických otázkách je ale ještě třeba intenzivního vyjednávání, uvedl šéf SPD Martin Schulz. Na brzké ukončení rozhovorů naléhá zejména bavorská CSU, počítá se ale spíš s tím, že jednání skončí až v pondělí.

Politiky čeká především debata o zdravotnictví a trhu práce. Ve zdravotnictví sociální demokraté usilují o to, aby se zmenšil rozdíl mezi běžnými pacienty a lidmi se soukromým zdravotním pojištěním.

Privátně pojištění pacienti mají mnohdy rychlejší přístup k doktorům, kteří za jejich ošetření inkasují výrazně více peněz. Na pracovním trhu chce SPD snížit počet lidí, kteří mají smlouvu na dobu určitou, a usnadnit lidem přechod od práce na částečný úvazek k práci na plný úvazek.

Shoda na příchozích běžencích

Na rozdíl od těchto oblastí už vyjednavači našli shodu například v otázkách migrace, ochrany klimatu, zemědělství a bytové či evropské politiky.

Vznikající vláda se již dohodla na tom, že by do Německa nemělo přicházet více než 180 000 až 220 000 běženců ročně. Zároveň by ale každý migrant měl mít možnost podat žádost o azyl. Počínaje srpnem bude podle německých médií do Německa moci přicházet měsíčně až 1000 rodinných příslušníků běženců s doplňkovou ochranou.

Obliba Merkelové rekordně klesla

Pokud se vyřeší i zbývající neshody, měly by koaliční smlouvu schvalovat stranické sjezdy CDU a CSU a především vnitrostranické referendum SPD, které se nyní jeví jako největší překážka vznikající velké koalici.

Tento model totiž nadále odmítá řada sociálních demokratů, kteří mají obavu, že jejich strana v další vládě s Merkelovou znovu ztratí přízeň voličů. Ta se nyní pohybuje na rekordně nízkých hodnotách okolo 18 procent.

„Na mimořádném sjezdu SPD v Bonnu po sondážních rozhovorech hlasovalo 46 procent delegátů proti zahájení koaličních jednání s Merkelovou. Pokud Schulz nepředloží koaliční smlouvu, ve které se prosadí hodně ze sociálnědemokratického programu, tak je dost pravděpodobné, že odpor vůči velké koalici v SPD poroste a smlouvu nepodpoří,“ myslí si zpravodaj ČRo v Německu Pavel Polák.

Jestliže sociální demokraté řeknou ano, mohla by již třetí velká koalice v Německu za poslední čtyři volební období vzniknout v první polovině března. Sestavování vlády po volbách ještě nikdy ve spolkové republice netrvalo tak dlouho jako nyní.