Za obrazy soud v Nizozemsku, požadují rumunští zloději

Bukurešť – V Rumunsku soudí zloděje, kteří měli loni ukrást z rotterdamské galerie sedm vzácných obrazů takových mistrů jako například Moneta, Picassa nebo Gauguina. Obžalovaní teď nabídli, že ukradené obrazy vrátí, ale chtějí za to, aby je soudili v Nizozemsku. Není přitom jasné, zda nejsou odcizená díla zničená.

Trojice zoldějů sedmi vzácných obrazů slavných malířů slibuje, že ukradená díla vrátí. Výměnou za to ale požadují, aby proces neprobíhal v Rumunsku, ale v Nizozemsku. Obrazy ukradli z rotterdamské galerie Kunsthal. Teď chtějí pět z nich předat úřadům. 

Není ale vůbec jisté, že obrazy vůbec mají. Objevila se totiž informace, že matka jednoho z lupičů obrazy spálila. Právnička obžalovaných ale teď tvrdí něco jiného. „Je velmi pravděpodobné, že malby jsou neporušené. Můj klient říká, že je předá nizozemským úřadům. Výměnou za to chtějí být souzeni v Nizozemsku,“ potvrdila právnička Maria Varsiiová. Posudek znalců, kteří zkoumali popel a hřebíčky z rámů nalazené v kamnech Olgy Dogaruové, kromě toho pouze uvádí, že pocházejí ze spálených obrazů - nikoliv že šlo konkrétně o obrazy uloupené v galerii Kunsthal. Zbytky nyní přezkoumá pařížský Louvre,

Z galerie zmizely obrazy Clauda Moneta, Pabla Picassa, Henriho Matisse, Paula Gauguina, Meyera de Haana nebo Luciana Freuda. Cena těchto děl se odhaduje až na 100 milionů eur.

Proces se zloději začal v Rumunsku v úterý, ihned byl ale odložen na 10. září, a to kvůli projednání dalších podrobností kolem obžalovaných, z nichž někteří navíc žádali o propuštění z vazby a stíhání na svobodě pod soudním dohledem.

Obhájci zlodějů argumentují tím, že okradené muzeum do Rumunska neposlalo své zástupce ani dokumentaci a navíc už dřív mělo údajně problémy se zabezpečením exponátů. O ty ukradené teď prý dostatečně neusiluje.

Reportáž Davida Koubka (zdroj: ČT24)