Pole čisté energie spotřebuje měsíčně 22 tisíc litrů nafty

Berlín – Německo zažívá při cestě k zelené energetice velké fiasko. Obří větrný park Riffgat v Severním moři už měl produkovat čistou energii. Jenže pár dnů před slavnostním otevřením stavební firma oznámila, že kabely na mořské dno bude pokládat ještě nejmíň půl roku. Vinu prý nese munice z války.

Riffgat má být továrnou na čistou energii uprostřed vln. Vrtule na ploše 450 fotbalových hřišť by dokázaly zásobovat elektřinou město větší než České Budějovice. Teď je ale budoucnost Riffgatu mlhavá - jeho slavnostní otevření připomínalo spíš tryznu. „Park je hotový a mohl by dodávat elektřinu. Firma Tennet ale nedokázala zajistit kabel, který ho propojuje s pevninou,“ vysvětluje vedoucí projektu Irina Luckeová.

Z 50 kilometrů podmořského kabelu ještě chybí patnáct. Dělníkům se do cesty postavilo dědictví obou světových válek - u německých břehů totiž leží přes půldruhého milionu tun výbušnin. Min, bomb a také německé munice, kterou do moře po válce naházeli spojenci.

Riffgat
Zdroj: ČTK/DPA/Markus Hibbeler

Lodě pyrotechniků jsou vytížené na měsíce dopředu. Větrníky proto budou nejméně do konce roku energii jen polykat. I když elektrárna nefunguje, vrtule musí být v pohybu, aby nezrezly. Při otáčení naprázdno měsíčně spotřebují přes 22 000 litrů nafty.

Větrníky v moři měly být trumfem německé vlády v jejím tažení za zelenou energií. Oproti větrným parkům na pevnině se nemusí řešit spory s majiteli pozemků v okolí a jsou mnohem výkonnější.

Problematický Riffgat ale i tak nadšení investorů rychle zchladil. "Máme naplánované projekty za zhruba pět miliard eur. V minulých měsících nám ale celá řada podnikatelů řekla: Ne, za těchto podmínek tomu nevěříme," říká premiér Dolního Saska Stefan Weil.

Z množství plánovaného na rok 2020 zatím mořský vítr produkuje jen dvě procenta energie. Realita se tak stále víc vzdaluje přáním německé vlády.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)
Vydáno pod