V září začne soud řešit vydání Dahlgrena do ČR

Washington - Soudní jednání o vydání Američana Kevina Dahlgrena, který je obviněn ze čtyřnásobné vraždy svých příbuzných v Brně, začne v Alexandrii 12. září. Žádost o vydání podezřelého muže do České republiky předalo české ministerstvo spravedlnosti americkým úřadům v polovině července.

Dvacetiletý Kevin Dahlgren je obviněný z vraždy čtyř příbuzných v Brně-Ivanovicích, kde údajně usmrtil svou sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny. Motiv činu není známý. Dahlgren si následně vzal taxi z Brna na letiště do Vídně a odletěl domů do USA. Během letu na něj byl v České republice vydán zatykač. Na jeho základě ho pak 23. května americká FBI zadržela po příletu na letiště ve Washingtonu.

„Soudní jednání ve věci Dahlgrenova vydání bylo u soudu v Alexandrii nařízeno na 12. září,“ uvedl Martin Pizinger z českého velvyslanectví v USA. Zda verdikt padne týž den, či zda bude jednání delší, ze soudních dokumentů nevyplývá. Líčení bude řídit soudce Ivan Davis.

Zda Spojené státy muže vydají, není jasné. Své občany ke stíhání v zahraničí vydávají americké úřady jen ojediněle. Pokud by vydán byl, hrozí v Česku Dahlgrenovi výjimečný trest, tedy až doživotní pobyt za mřížemi.

Vydáno pod