Izraelská Železná kupole zpacifikovala první raketu nad Ejlatem

Jeruzalém - Izraelský protiraketový systém Iron Dome (Železná kupole) sestřelil v noci vůbec první raketu nad nejjižnějším izraelským městem Ejlat. Oběti hlášeny nejsou, výbuch prý pouze zaktivoval protiletecké sirény. Zatím není jasné, zda raketa přilétla ze Sinaje.

Na Sinaji houstne atmosféra

Izrael ve čtvrtek v Ejlatu nakrátko na příkaz armády uzavřel tamní letiště. Bylo to pravděpodobně kvůli hrozbám ozbrojených skupin, které se po Sinaji pohybují. Káhira minulý týden podle bezpečnostních činitelů obdržela od zpravodajských služeb informaci, podle níž teroristické skupiny plánují na pátek odpálení raket na Izrael i na lokality na severu Sinaje a u Suezského průplavu.
   
Ozbrojené skupiny a islamističtí teroristé využívají bezpečnostního a politického vakua, které na Sinaji vzniklo po svržení autokratického prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011, k zesílení svých aktivit. Bezpečnostní situace se na neklidném poloostrově ještě zhoršila po sesazení islamistického prezidenta Muhammada Mursího letos 3. července. Egypt se souhlasem Izraele vyslal v červenci na Sinaj armádní posily k boji se skupinami ozbrojených radikálů.

Od Mubarakova pádu Izrael do posílení bezpečnosti kolem Ejlatu výrazně investoval. Přímo u něj instaloval v červenci jednu baterii systému Iron Dome a kromě toho dokončil výstavbu 250 kilometrů dlouhé bezpečnostní bariéry podél hranice s Egyptem, od předměstí Ejlatu k palestinskému pásmu Gazy na středomořském pobřeží.

Vydáno pod