Nizozemsko radikálně omezí těžbu plynu, obyvatele trápí častá zemětřesení

Nizozemí omezí těžbu zemního plynu kvůli stupňujícím se zemětřesením (zdroj: ČT24)

Zemní plyn je pro Nizozemsko zlatá žíla, pro některé obyvatele ale představuje noční můru. Těžba totiž vede k přibývajícím zemětřesením. Po otřesech o síle 3,4 stupně ze začátku ledna rozhodla tamní vláda o radikálním snížení spotřeby paliva do čtyř let. Později se mají vrty zastavit úplně.

Těžba zemního plynu straší Nizozemce, kteří žijí nad ložisky na severu země. Lidé musejí domy kvůli častým otřesům posilovat v základech, nebo je dokonce nechávají zdemolovat. Poničeny byly i historické památky.

„Zamilovala jsem si tohle místo. Moc se mi líbilo. O zemětřesení jsem nic nevěděla, nikdo to nevěděl,“ podotkla obyvatelka nizozemské provincie Groningen Nienke Bastiaansová. 

O stinné stránce těžby se vědělo od 90. let

V Groningenu leží jedno z největších nalezišť plynu na světě, těžit se tu začalo v roce 1963. Tlak na pískovec ale způsobuje stále častější zemětřesení. Spojitost s otřesy se sice potvrdila už v 90. letech, vrtat se ovšem nepřestalo.

Těžba plynu v Groningenu
Zdroj: ČT24

Nizozemí na těžbě dosud vydělalo 265 miliard eur, do budoucna ale o peníze přijde. Sílící demonstrace místních obyvatel vedly už před čtyřmi lety k nepatrnému snížení produkce, radikální změnu ale spustily až lednové otřesy, které byly v zemi nejsilnější za pět let.

Čtyřletý deadline na konec používání zdejšího plynu se týká celkem 200 nizozemských firem. „Vláda chce spotřebu ukončit rychleji. Tak, aby do roku 2022 velcí průmysloví zákazníci nepoužívali plyn z Groningenu,“ zdůraznil nizozemský ministr hospodářství Eric Wiebes.

„Tak trochu jsme zlenivěli, protože pokaždé, když chceme něco změnit, uvědomíme si, že naše celá společnost stojí na plynu,“ okomentovala vývoj aktivistka proti těžbě plynu Jorien de Legeová.

Škody přitom rozhodně nejsou zanedbatelné. Poničené zdi a nestabilní základy nahlásilo jen do konce roku 2016 zhruba 85 tisíc lidí. Ceny nemovitostí se propadly a pro mnohé je strach z možných otřesů nesnesitelný.

Zastavit stroje ale nebude úplně jednoduché. Plyn používá 90 procent nizozemských domácností a stát má smlouvy na dodávky paliva na dlouhé roky dopředu.