Zaměstnávání cizinců na úkor Britů je labouristům trnem v oku

Londýn – Britští opoziční labouristé obvinili firmy Tesco a Next, že zaměstnávají Východoevropany na úkor domácích pracovníků. Řetězce ale nařčení odmítly: Tesco připomnělo, že právě najalo 350 Britů, oděvní dům Next zase tvrdí, že cizince najímá na práce, které Britům nevoní. Labouristé proto dnes svá chystaná ostrá slova na adresu obou maloobchodních řetězců přece jen zmírnili.

Obvinění měl podle předem zveřejněného projevu vznést labouristický poslanec a stínový ministr pro imigraci Chris Bryant, dnes ale o bezohledných zaměstnavatelích, údajném krácení mezd a dalších obviněních nehovořil. Vypustil i zmínku o pracovnících z východní Evropy. Hovořil pouze o tom, jak „citlivou“ se stala otázka nekvalifikovaných přistěhovaleckých pracovníků. „Jestli sem agentury přivážejí stovky cizinců ve chvíli, kdy milion mladých Britů nemá práci, je třeba se ptát, proč se to děje,“ prohlásil.

Chris Bryant
Zdroj: ČT24

Obvinění může ovlivnit probíhající britskou debatu o zaměstnávání cizinců. Přistěhovalci se v ostrovním království stávají velkým tématem v bitvě o přízeň veřejnosti, která nabírá tempo před volbami v roce 2015. Jakékoli podezření, že britské firmy znevýhodňují domácí uchazeče o práci, může poškodit nejen firmy samotné, ale i vládu Davida Camerona.

Není to ale jen opozice, kdo si chce na imigranty posvítit. Vláda nedávno zahájila hon na ilegální přistěhovalce přímo v dopravních prostředcích a na barevná předměstí vyslala několik reklamních aut s nápisem: Jsi tu ilegálně? Jdi domů, nebo tě zatkneme! „Vyzýváme je, aby se vrátili dobrovolně, bez zatčení a hanby. A pokud se tak pár rodin rozhodne, bude to dobré pro ně i pro tuto zemi,“ říká konzervativní poslanec Peter Bone.

Místo potlesku ale přišla kritika nevládních organizací, které kampaň označily za rasistickou. I mnozí Britové jsou v rozpacích. Vláda ale své akce hájí, protože ví, že imigrace Brity pálí - tím spíš, že úřady práce evidují na dva a půl milionu lidí a reálné mzdy klesají. Politikům navíc šlape na paty malá protipřistěhovalecká strana UKIP.