Jako na hokeji, říká o rusko-amerických vztazích Kerry

Washington – V napjaté atmosféře kvůli bývalému technikovi amerických tajných služeb Edwardu Snowdenovi se sešli ministři zahraničí Spojených států a Ruska. Nakonec ale udělení azylu Snowdenovi v Rusku rozhovory politiků příliš nerozladilo. John Kerry a Sergej Lavrov se shodli na tom, že by se co nejdříve měla uskutečnit mírová konference o Sýrii.

Ministr Kerry přirovnal nynější stav americko-ruských vztahů k lednímu hokeji. „Stejně jako tam, i v diplomacii občas dochází ke kolizím,“ uvedl. Ve Washingtonu nicméně dnes zaznívala spíše optimistická prohlášení. Začala tady americko-ruská ministerská schůzka ve formátu 2+2. Za oba státy se účastní šéfové resortů diplomacie a obrany. 

Podle amerického ministra zahraničí Johna Kerryho by občasné rozmíšky obou stran neměly bránit spolupráci, Kerryho ruský protějšek Sergej Lavrov poukázal na „solidní základ“, na němž je možné stavět budoucí kontakty. Politici se shodli například v otázce Sýrie. Podle Lavrova je cílem Moskvy i Washingtonu ukončit násilnosti a zvládnout situaci politickými prostředky. 

Kerry k tomu dodal, že obě země chtějí v Sýrii zamezit „institucionálnímu kolapsu“. Konstatoval nicméně, že názory Ruska a USA na cesty k dosažení míru v Sýrii nejsou vždy stejné. Totéž se podle amerického ministra týká i názoru na to, kdo nese odpovědnost za syrské krveprolití. „Přesto jsme shodného mínění, že je třeba dosáhnout politického řešení,“ řekl Kerry. 

Podle Lavrova Rusko a USA nesou společnou odpovědnost za mírové urovnání světových krizí. Upozornil, že kromě Sýrie hodlá s Kerrym jednat i o íránském jaderném programu, o situaci na Korejském poloostrově a o neklidu v Egyptě.