Vědci jásají: Vakcína proti malárii je na světě

Washington - Američtí vědci úspěšně vyzkoušeli vakcínu proti malárii. Před onemocněním ochránila většinu testovaných pacientů. Výsledky byly nedávno publikovány v časopise Science. Pokud by se vědcům podařilo očkovací látku ověřit, mohla by být schválena pro použití do pěti let.

Vědci během výzkumu dobrovolníkům vpíchli oslabenou formu tropické nemoci, a spustili tak reakci imunitního systému. Celkem ochránila dvanáct z patnácti pacientů. „Každý říkal, že vakcína proti malárii je něco, co není možné. No a tady je,“ uvedla vědkyně podílející se na výzkumu Judith Epstein.

Cestovatelé si ještě počkají, upozorňují vědci

Studie z minulého roku sponzorovaná nadací zakladatele Microsoftu Billa Gatese a jeho manželky tvrdí, že na malárii zemře kolem milionu lidí ročně. Vědci ale upozorňují, že návštěvníci zemí ohrožených touto chorobou si na očkování ještě počkají. „Není to vakcína, která by byla brzy k dispozici cestovatelům do rozvojového světa. Nicméně dosáhli jsme významného pokroku a všichni budou nyní se zatajeným dechem sledovat, jestli dopadnou další testy a jestli bude vakcína opravdu fungovat,“ dodal lékař William Schaffner.

Komár
Zdroj: ČTK/Lehtikuva/Vesa Moilanen

Přes devadesát procent obětí infekčního onemocnění pochází z Afriky, jedná se zejména o malé děti a těhotné ženy. Přenašečem na člověka je komár z rodu Anopheles. Výzkum přinesl ale i pozitivní zprávu: počet lidí, kteří nemoci podlehnou, se každý rok snižuje. A to díky kontrolním opatřením v Africe. 

Bill Gates:

„Klíčové je, abychom kvůli ekonomickým turbulencím nezapomněli, že existují lidé, kteří nemají co jíst.“

Vědci se vakcínu pokoušeli vyrobit po desetiletí. Bez vakcíny se doposud úsilí v boji proti této chorobě soustředilo na vývoj antimalarik a různých způsobů, jak infekci zabránit. Příkladem jsou mimo jiné ochranné sítě nad lůžky nebo insekticidy. Pokud se pokles nemocných malárií podaří udržet, mohl by tropický mor kolem roku 2020 zabíjet méně než 100 000 lidí ročně.

Američtí vědci mají vakcínu proti malárii (zdroj: ČT24)