Mexická narkomafie verbuje na místa zabijáků americké vojáky

Dallas - Peníze z krvavých drogových válek v Mexiku přitahují stále víc Američanů. Texaské soudy poslaly do vězení tři americké vojáky, které si obávané kartely najaly na zabíjení. Narkobaroni rekrutují vrahy i mezi mladistvými. Dva z mladých zabijáků, kteří si odpykávají doživotní trest, výjimečně promluvili o svých zkušenostech.

Gabriel Cardona na první pohled vypadá jako neškodný mladík. Jenže stačí, aby Gabriel zavřel víčka, a z nevinné dětské tváře na svět zlověstně zírají vytetované oči. Znak člověka, který od patnácti zabíjel na zakázku. Mladý Američan pracoval pro mexické drogové bosse. Nemá tušení, kolik vlastně zabil lidí – po čase to přestal počítat.

Vytetované oči - znak zabijáka narkomafie
Zdroj: ČT24

Člen smrtícího komanda z texaského Lareda se k vraždění propracoval přes krádeže aut a pašování drog. Rosalio Reta podle svých slov neměl na výběr. Ve třinácti ho kamarádi vzali na ranč na druhé straně hranice. Nad svázaným mužem tu s pistolí v ruce stál nelítostný šéf mocného kartelu Zetas, nedávno zatčený Miguel Angel Trevino. „Řekl, abych toho člověka zabil. Musel jsem to udělat. Jakou jsem měl jinou možnost? Kdybych to neudělal, nevím, co by se se mnou stalo,“ vzpomíná na svůj začátek mezi zabijáky Rosalio.

Stačila jedna vražda a mladíci z chudé čtvrti se utápěli v luxusu. Týdně brali tisíce dolarů. Za každý zlikvidovaný cíl dostávali dalších deset tisíc. Žili takhle tři roky. Pak skončili v americkém vězení. Rosalio se udal sám, bál se o vlastní život: „Už jsem to nemohl vydržet. Bylo to pro mě moc těžké.“

Oběti mexické narkomafie
Zdroj: ČT24

Na uvolněná místa přitom okamžitě nastupují noví zabijáci. Narkobaroni stále častěji sahají po ostřílených profesionálech z americké armády, která jinak pomáhá Mexičanům v boji proti narkomafii. „Existují důkazy o tom, že američtí vojáci byli zapojeni do vražd a jiných zločinů hlavně na hranici v oblasti El Pasa,“ tvrdí Fred Burton z bezpečnostní agentury Stratfor.

Jen minulý týden texaské soudy potrestaly dva vojáky. I oni přispěli ve službách kartelů k navýšení počtu obětí mexických drogových válek. Za posledních šest let v nich zemřelo 70 tisíc lidí, často nevinných civilistů.

Komentář Juana Brauna (zdroj: ČT24)