KLDR chce znovu otevřít Kesong

Pchjongjang – Severní Korea se rozhodla znovu otevřít společnou průmyslovou zónu Kesong pro jihokorejské firmy. Tu po vyhrocení situace na Korejském poloostrově uzavřel Pchjongjang letos v dubnu. KLDR teď navrhuje na polovinu srpna jednání o případném zdejším provozu, chce se dokonce zaručit za bezpečnost Jihokorejců v průmyslové zóně.

Vstřícný krok KLDR přišel jen pár desítek minut poté, co Jižní Korea rozhodla o odškodnění společností působících v Kesongu, kvůli ztrátám, které jim přineslo právě uzavření Kesongu. 

Průmyslový komplex Kesong, založený roku 2003 na území KLDR a financovaný převážně Jižní Koreou, byl symbolem spolupráce obou Korejí z dob sbližování. Působilo v něm 123 jihokorejských firem.   

Komplex byl uzavřen nedlouho poté, co KLDR provedla svůj třetí jaderný test. Počátkem dubna KLDR zabránila jihokorejským pracovníkům ve vstupu do oblasti a zablokovala dodávky surovin a potravin. Všech 53 tisíc severokorejských dělníků, kteří v Kesongu pracovali, bylo z průmyslové zóny odvoláno. Postupně odešli i všichni Jihokorejci.