Vojenskému psychologovi, který postřílel 13 lidí, hrozí trest smrti

Fort Hood (USA) – Trest smrti hrozí majorovi americké armády Nidalu Maliku Hasanovi, který v roce 2009 postřílel na vojenské základně Fort Hood 13 lidí. Právě dnes s ním v Texasu začal soud. Bývalý vojenský psycholog zaútočil na své kolegy, protože nechtěl být odvelen do Afghánistánu. Policisté Hasana po útoku zpacifikovali, byl přitom postřelen a skončil na vozíku.

Zatímco v civilním procesu by se mohl Hasan trestu smrti vyhnout, ve vojenském právu taková možnost není. Nelze totiž přiznat vinu, aby unikl nejvyššímu trestu, jako to třeba udělal Ariel Castro, odsouzený za únos a týrání tří žen. Trest smrti uložený vojákovi v aktivní službě je nicméně v USA neobvyklý, poslední takový verdikt padl v roce 1961. 

Třiačtyřicetiletý Hasan přitom své činy nepopírá, na vojenské základně Fort Hood v Texasu postřílel v listopadu 2009 13 lidí, tři desítky dalších pak zranil. Začal pálit do svých neozbrojených kolegů v okamžiku, kdy se shromáždili k lékařské prohlídce a k očkování. Divokou palbu, kterou doprovázel arabskými výkřiky „Bůh je velký“, ukončil až zásah vojenských policistů, kteří útočníka postřelili. Muž je od té doby ochrnutý a skončil na vozíku. 

Podle amerických právníků je Hasanova kauza komplikovaná a vojenské soudy s podobnými případy nemají téměř žádné zkušenosti. Proces tak může trvat řadu měsíců. Bude-li skutečně Hasan odsouzen k nejvyššímu trestu, čekají ho podle agentury AP v cele smrti dlouhá léta a možná desetiletí odvolacích procesů.