Obama se sejde se zástupci Muslimského bratrstva

Káhira/Washington - Americký prezident Barack Obama prý přistoupil na to, že se setká se zástupci egyptského Muslimského bratrstva, které neuznává sesazení prezidenta Muhammada Mursího. Napsal to dnes s odvoláním na nejmenované zdroje z Muslimského bratrstva list Egypt Independent. Schůzka by se měla konat za přítomnosti tureckých diplomatů a Obama na ní chce údajně vyslechnout názor islamistů.

Egypt Independent napsal, že o to, aby se do jednání osobně vložil Obama, požádal egyptský miliardář s kontakty na islamistické kruhy Hasan Málik. Setkání by se prý mělo konat v srpnu. Podle zdroje listu se budou turečtí diplomaté vyjadřovat ve prospěch návratu Mursího do funkce.

Bratrstvo obviňuje Spojené státy, že stojí na straně pučistů. V případě USA jde ale také o ospravedlnění vysoké finanční pomoci, kterou Washington každoročně Káhiře poskytuje. Jde o více než miliardu dolarů, z nichž většina je určena na vojenské účely. Podle zákona musí být taková pomoc ukončena v případě těch zemí, kde vládu dosadili pučisté.

V Egyptě se nyní střídají zástupci západních i arabských států a snaží se vyjednat politické řešení. Jsou mezi nimi také američtí senátoři John McCain a Lindsey Graham. Ti se dnes v Káhiře sešli se členy egyptského vedení, vyzvali přitom obě strany konfliktu k zahájení národního dialogu a upuštění od násilí. Na tiskové konferenci po jednáních s novými egyptskými vládci i členy Strany svobody a spravedlnosti, která je politickým křídlem Mursího Muslimského bratrstva, pak oba senátoři řekli, že by nebylo správné zastavit americkou finanční pomoc.

Politická krize se v Egyptě vyhrotila 3. července, kdy armáda přinutila Mursího odstoupit a do čela země dosadila přechodnou vládu. Bratrstvo, za něž byl Mursí zvolen, to označuje za převrat, Mursího stále považuje za prezidenta státu a pořádá pravidelné protesty, jimiž si chce vynutit jeho návrat do úřadu. Od Mursího sesazení při protestech zemřelo na 250 lidí. Egyptská vláda chce shromáždění, která bratrstvo pravidelně pořádá na dvou místech v Káhiře, ukončit.