V USA dále vyšetřují, zda Rusové ovlivnili volby. Vypovídal ministr spravedlnosti

Události: Sessions vypovídal ohledně ruské kauzy (zdroj: ČT24)

Amerického ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse vyslechl zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller. S odvoláním na informaci ministerské mluvčí to napsal list The New York Times. Cílem vyšetřování je zjistit, zda Rusko spolupracovalo s Trumpovým volebním týmem a ovlivňovalo volby v USA, a zda se Trump pokoušel mařit vyšetřování ruského vlivu.

Výslech ministra spravedlnosti trval podle The New York Times několik hodin. Sessions se stal vůbec prvním členem Trumpovy vlády, který vypovídal. Že byl Sessions u výslechu, Trumpa neznepokojuje, sdělil v Oválné pracovně Bílého domu.

Sessions se loni v březnu dobrovolně vzdal podílu na vyšetřování, když se ukázalo, že při slyšení v Kongresu zamlčel dvě schůzky s tehdejším ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem. Sessions, který od samého počátku podporoval Trumpovu kandidaturu, se s ruským diplomatem sešel během volební kampaně.

Když se Trump dozvěděl, že Sessions se na vyšetřování ruské aféry odmítl podílet, vybuchl vztekem, napsal The New York Times a dodal, že šéf Bílého domu říkal, že potřebuje, aby ho Sessions ochránil. Ve Spojených státech vykonává ministr spravedlnosti i funkci generálního prokurátora.

Poté, co byl Mueller v květnu jmenován zvláštním vyšetřovatelem FBI v ruské kauze, rozhořčil se Trump podle deníku podruhé. Sessions, jehož ministerstvo Muellera jmenovalo, Trumpovi nabídl svou demisi, prezident se ji však po několika dnech rozhodl nepřijmout.

Comey byl vyslechnut už vloni

Už vloni Muellerův tým vyslechl bývalého šéfa FBI Jamese Comeyho. Vyšetřovatele zajímaly Comeyho někdejší kontakty s prezidentem, který bývalého šéfa FBI uvolnil z funkce vloni v květnu.

Důvodem vyhazovu podle The New York Times byla Comeyho slova, že FBI vyšetřuje možnou spolupráci Trumpova volebního štábu s Ruskem. Postup Donalda Trumpa některá americká média označila jako obstrukci vyšetřování. Sessions prohlásil, že odvolání Comeyho Trumpovi sám doporučil.

Ministr spravedlnosti je podle newyorského deníku jedním z mála lidí z prezidentova okolí, s nimiž Mueller do minulého týdne nehovořil. V příštích týdnech má být k výslechu rovněž předvolán bývalý hlavní stratég Bílého domu Steve Bannon a výslech zřejmě čeká i smaotného prezidenta. Ten už několikrát označil vyšetřování za největší hon na čarodějnice v dějinách. 

Podle Trumpa pochybili vyšetřovatelé z FBI

Trump navíc tvrdí, že tím, kdo skutečně pochybil, je FBI. Bez obvinění totiž skončilo vyšetřování kauzy citlivých informací v soukromém e-mailu Hillary Clintonové. Podle prezidenta jsou proti němu navíc vyšetřovatelé zaujatí a snaží se mu záměrně škodit.

Vyšlo totiž najevo, že agent FBI a právnička spojení s vyšetřováním si posílali zprávy, kde Trumpa pomlouvali. Texty se ale měly kvůli technické chybě ztratit. Část z nich, která předtím unikla na veřejnost, přitom dokazuje, že nevybíravě kritizovali i členy předchozí administrativy Baracka Obamy.

Kreml buduje hackerské týmy

I když to Kreml vehementně popírá, americké tajné služby jsou přesvědčeny, že se Moskva snaží ovlivnit vnitřní politiku Spojených států. Ruský investigativní novinář Danil Turovský zjistil, že bezpečnostní složky státu dlouhodobě budují vlastní týmy pro kyberútoky a špionáž.

Domácím hackerům dávají na výběr: buď pracovat pro stát, nebo jít do vězení. „Ruská kybernetická vojska jsou decentralizovaná. Fungují na mnoha odděleních a ústavech, kde se zabývají různými věcmi. Část zadání k nim ale přichází odněkud shora,“ říká Turovskij.