Murdoch zatím nemůže převzít britskou televizi Sky. Kvůli obavám o pluralitu médií

Horizont ČT24: Murdoch zatím neuspěl se Sky (zdroj: ČT24)

Navrhované převzetí britské placené televize Sky americkou mediální společností 21st Century Fox podnikatele Ruperta Murdocha není ve veřejném zájmu kvůli obavám o pluralitu médií. Kdyby se akvizice uskutečnila, Murdochova rodina by měla příliš velký vliv na britské zpravodajství. Tak zní předběžný verdikt britského antimonopolního úřadu (CMA).

Společnost Fox v televizi Sky už dlouho vlastní 39 procent akcií a na jejím úplném převzetí se dohodla loni v prosinci. Pokud by se to stalo, Murdoch Family Trust (MFT) by podle britského úřadu získal příliš velký vliv nad veřejným míněním a politickou agendou.

„Je velmi důležité, aby žádná skupina nebo jedinec neměli příliš velkou kontrolu nad našimi zpravodajskými médii nebo příliš velkou moc ovlivnit politickou agendu,“ uvedla předsedkyně CMA Anne Lambertová. 

Zhruba třetina britské populace sleduje televizní, rozhlasové, internetové i tištěné zpravodajské kanály, které jsou v rukou MFT. Ta tak v tomto směru zásadně převyšuje ostatní poskytovatele s výjimkou BBC a ITV, píše server BBC.

„To ale neznamená, že ta dohoda je mrtvá. Sám Fox vystoupil a řekl, že by k ní mohlo dojít někdy v červnu po další fázi prostudování případu,“ uvedl tržní analytik Jasper Lawler z London Capital Group. Nyní bude následovat třítýdenní období veřejných konzultací a jeho výsledky CMA začlení do závěrečné zprávy, která má být do poloviny května zaslána novému ministru kultury Mattu Hancockovi. Konečné rozhodnutí je v jeho rukou.

Obavy budí fúze společností Fox a Disney

Antimonopolní úřad také vyšetřoval, zda samotná společnost Fox dodržuje pluralitu médií a standardy vysílání. V nich úřad problém nevidí. „Vítáme prozatímní zjištění antimonopolního úřadu, že společnost má skutečné závazky k vysílacím standardům a že transakce nebude v tomto směru proti veřejnému zájmu,“ uvedla v reakci společnost. 

Situaci komplikuje plánovaná koupě většiny aktivit společnosti 21st Century Fox, včetně podílů v televizi Sky, americkým zábavním gigantem Walt Disney Co. Teď fúzi prověřují američtí regulátoři, pro ztrátovou Sky News by ale možná nemusela být výhodná.

„Věc, kolem které vyvstávají pochybnosti, je, zdali skutečně Sky News nebo některé z dalších produktů Sky zůstanou pro Disney udržitelné,“ myslí si analytik Lawler. Společnost Disney zatím žádnou změnu nenaznačila. Jak moc ale za Sky News skutečně stojí, se ještě nejspíš ukáže.