Europarlament řešil Čapí hnízdo. Chce si zachovat objektivitu a věrohodnost

Události: Oettinger ctí v kauze Čapí hnízdo presumpci neviny (zdroj: ČT24)

Komisař pro rozpočet Günter Oettinger hovořil v souvislosti s dotací pro farmu Čapí hnízdo před výborem pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu . Případ, v rámci něhož je trestně stíhán český premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), byl probírán v rámci debaty o uzavření rozpočtu Evropské unie za rok 2016. Oettinger připomněl právní zásadu „in dubio pro reo“, tedy „v pochybnostech ve prospěch obviněného“ s tím, že ve věci, která se dotýká českého premiéra Andreje Babiše, nebyla vůči nikomu vznesena obžaloba.

Günter Oettinger zdůraznil, že závěrečná zpráva Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), který se kauzou zabýval, byla do ČR poslána hned po dokončení, tedy bez ohledu na politický vývoj v zemi. Z více než pěti desítek písemných dotazů, které Oettingerovi europoslanci dopředu poslali, se Čapího hnízda týkaly dvě. 

Na evropské vyšetřování kauzy se Oettingera zeptal český lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. Oettingerovo následné vystoupení ale nepokládá za dostatečné, i když vítá příslib, že komise a zástupce OLAF přijdou o kauze ještě do europarlamentu diskutovat. „Budeme chtít více informací a vnést více transparentnosti do celého případu,“ řekl Zdechovský.

„Vždy je uplatňován princip právního státu, ve všech členských zemí. Máme nezávislé (vyšetřovací) orgány, nezávislé soudy i trestní právo a to také ve vaší krásné zemi,“ odpověděl na Zdechovského otázku Oettinger.

EK bude podle Oettingera ve věci postupovat bez ohledu na to, že se nějakým způsobem dotýká politika z libovolné politické frakce. Babišovo hnutí ANO je v europarlamentu součástí liberální frakce ALDE.

Očekávat, že by OLAF zprávu zveřejnil nebo komentoval, bylo pošetilé

Podle místopředsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu Martiny Dlabajové (ANO) slyšeli v úterý členové výboru od Oettingera už poněkolikáté v podstatě to samé. „Kdo zná procedury unijních institucí, nemohl být překvapený,“ poznamenala.

Jen stěží podle ní mohla komise vyslyšet požadavek na zveřejnění závěru konečné zprávy OLAF. „Stejně tak bylo pošetilé se domnívat, že Evropská komise bude komentovat neoprávněné zveřejnění závěrečných zpráv úřadu OLAF nebo jejich částí v tisku,“ dodala Dlabajová. 

Česká Poslanecká sněmovna minulý týden schválila vydání premiéra Babiše a místopředsedy jeho hnutí ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v souvislosti s kauzou, kterou se na evropské úrovni zabýval také Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

Babiše a Faltýnka policie obvinila už před volbami kvůli podezření z dotačního podvodu. Babiše podezírá i z poškozování finančních zájmů Evropské unie. Oba poslanci tvrdí, že se žádného trestného činu nedopustili a říkají, že jde o politickou kauzu.

  • Co znamená vynětí/vyjmutí projektu z financování EU?
  • Vyjmutí znamená rozhodnutí, že projekt Čapí hnízdo nakonec nebude vůbec dotován z evropských peněz. Velmi zjednodušeně řečeno: z evropské dotace se účetně stane národní dotace placená výhradně z českých veřejných peněz. Čili evropské instituce věc předávají plně do kompetence tuzemských úřadů. Podle vyjádření Evropské komise je to standardní praxe v případech, kdy jsou projekty předmětem vyšetřování a zároveň Komise s členskými státy EU uzavírá rozpočtové období – v tomto případě 2007–2013.
  • Přijde Česko o nějaké peníze?
  • Nikoliv, pokud přistoupí na návrh Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) i Evropské komise a dotaci (v přepočtu 42,5 milionu korun) na farmu vyjme. V dotačním programu ROP Střední Čechy – do něhož byla farma Čapí hnízdo zařazena – byl totiž stejně převis projektů (tzv. přezávazkováno), do nichž Česko na dotacích investovalo víc, než EU požadovala. „Vyjmuté“ evropské peníze tak účetně pokryjí bezproblémové projekty. Unie tedy do středních Čech pošle celou domluvenou částku. Naopak v případě, že by Česko částku na farmu nevyjmulo, vystavuje se riziku, že EU peníze pro Česko sníží.
  • Kdo má konečné slovo?
  • Finálně rozhodne Výbor Regionální rady dotačního úřadu ROP Střední Čechy – úřadu, který dotaci Čapímu hnízdu před deseti lety přiklepl. Nejprve bude rozhodovat o tom, zda dá na doporučení ministerstva financí, Komise i OLAFu a dotaci na farmu z evropských fondů vyjme. Pakliže ano, přestává mít na věc vliv ministerstvo financí, protože to řeší pouze projekty spolufinancované z peněz EU. Výbor Regionální rady by měl jednat na přelomu ledna a února.
  • Jaké budou další kroky?
  • Klíčový je opět postup Výboru Regionální rady, který je složen z krajských zastupitelů. Měl by rozhodnout, zda byla dotace tzv. nezpůsobilá, či způsobilá – jinými slovy získána neprávem, či nikoliv. Pakliže uzná, že ano, má dvě možnosti: buď se středočeský úřad jako poskytovatel dotace připojí k trestnímu řízení jako poškozený, nebo bude ve správním řízení rozhodovat o odnětí dotace. Důsledek je obdobný – vymáhání peněz.
  • Po kom budou případně peníze vymáhány?
  • Ředitel ROP Střední Čechy Kamil Munia uvedl, že vymáhat se peníze budou po firmě, která dotaci získala. Čili po společnosti Farma Čapí hnízdo, a. s., respektive po nástupnické firmě, jíž je dle rejstříku IMOBA, a. s. Podle právníků může být škoda vymáhána také od lidí, kteří ve firmách figurovali.