Ruský soud nařídil likvidaci Navalného fondu. „Bolestná zpráva" ale prý jeho aktivity nezastaví

Ruský soud vyhověl žádosti ministerstva spravedlnosti a nařídil likvidaci fondu, který financuje volební štáb předního ruského opozičního aktivisty Alexeje Navalného. Oznámila to agentura Interfax. Právníci fondu chtějí proti soudnímu rozhodnutí podat odvolání.

Alexej Navalnyj ohlásil záměr ucházet se v březnových volbách o prezidentský post, volební komisaři ale vzhledem k pravomocnému podmíněnému trestu jeho kandidaturu loni v prosinci zamítli. Pětiletý podmíněný trest vynesl soud nad Navalným loni v květnu za údajné krádeže dřeva v podniku Kirovles. Disident obvinění odmítl a proces označil za zpolitizovaný.

Po zamítnutí kandidatury Navalnyj zahájil kampaň, jejímž cílem je přesvědčit co nejvíc ruských voličů, aby hlasování bojkotovali. Volební účast je podle ruských analytiků důležitým ukazatelem stability režimu, jehož vůdce Vladimir Putin usiluje o čtvrtý prezidentský mandát.

V prosinci provedlo ministerstvo spravedlnosti přepadovou kontrolu Navalného fondu nazvaného Páté roční období a odhalilo prý vážné nedostatky. Chystanou likvidaci fondu, který má odbočky ve více než 60 ruských městech, označili jeho představitelé ze „bolestnou zprávu“, jejich aktivity ale prý nezastaví. Právníci fondu hodlají podat odvolání.

Alexej Navalnyj je nejviditelnějším opozičním politikem v Rusku a kampaň proti své osobě považuje za cílený útok Kremlu. Špičky ruské politiky obviňuje z nezákonného hromadění majetku a uzurpování moci.

Navalnyj se narodil v roce 1976. Vystudoval práva v Moskvě. Má ženu a dvě děti. Jeho politická kariéra nabrala na obrátkách poté, co v roce 2008 začal psát blog o korupci a dalších údajných nekalých praktikách v některých velkých státem kontrolovaných ruských podnicích.

Prostřednictvím blogu na webových stránkách LiveJournal pravidelně útočil na Putina a jeho spojence.

Jednou z jeho taktik bylo stát se menšinovým akcionářem velkých ropných společností, působit v bankách a na ministerstvech a klást nepříjemné otázky ohledně děr ve státních financích, připomíná BBC. Tvrdí, že to nejlepší, co by Západ mohl udělat pro spravedlnost v Rusku, je zakročit proti praní špinavých peněz.

Navalnyj se považuje za demokrata a nacionalistu. Je členem Pokrokové strany. Na přelomu let 2011 a 2012 patřil k hlavním vůdcům masových demonstrací proti režimu prezidenta Vladimira Putina. V roce 2013 se postaral o překvapení ve volbách moskevského starosty tím, že získal více než čtvrtinu hlasů a bezmála si vynutil druhé kolo. Pak byl ale pravomocně odsouzen.

Navalnyj ukázal v souvislosti s vraždou Němcova na Putina
Zdroj: ČTK/AP/Pavel Golovkin
Vydáno pod