Máme dohodu s Ruskem, tvrdí Erdogan. Vpád Turků do Sýrie si už vyžádal desítky obětí

Turecká ofenziva v Sýrii už stála život desítky lidí (zdroj: ČT24)

Během turecké vojenské operace proti Kurdům v severosyrském Afrínu už zemřelo 72 lidí, z toho 54 ozbrojenců a 18 civilistů. Další desítky osob utrpěly zranění. Oznámila to agentura Reuters s odkazem na koalici arabských a kurdských milicí SDF. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí prohlásil, že Turecko má ohledně této operace dohodu s Ruskem. USA a Francie vyzývají Ankaru k umírněnosti. O turecké operaci jednala i Rada bezpečnosti OSN.

„Turecké nálety a střety zabily 26 bojovníků na kurdské straně,“ sdělil šéf exilové Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) Ramí Abdar Rahmán. Podle něj zahynulo také 19 syrských povstaleckých bojovníků podporovaných Ankarou. Dalších devět mrtvých nebylo zatím identifikováno.

Podle tureckých médií se turecké síly zmocnily třetí den ofenzivy řady vesnic na severozápadě Sýrie. Erdogan po jednání s Ruskem oznámil, že Ankara neustoupí a je odhodlána vyčistit Afrín od Kurdů. „Mluvili jsme o tom s našimi přáteli v Rusku, máme dohodu,“ zdůraznil prezident.

Turecký ministr obrany Nurettin Canikli již ve čtvrtek oznámil, že do Moskvy odjeli plánovanou operaci konzultovat velitel tureckých tajných služeb a náčelník generálního štábu turecké armády.

Turecká armáda začala ostřelovat Afrín ze svého území v pátek. O den později zahájila bombardování regionu a v neděli začala operace pozemních sil turecké armády a jejích povstaleckých spojenců ze Svobodné syrské armády (FSA).

Turecká armáda převezme kontrolu nad Afrínem, stejně jako to udělala s městy Džarábulus, Al-Ráí a Al-Báb, a syrští civilisté se tak brzy budou moci vrátit do svých domovů, uvedl Erdogan podle agentury Reuters.

Ankara operaci Olivová ratolest zdůvodňuje tím, že oblast ovládá syrská kurdská milice YPG, která je součástí SDF a kterou Ankara považuje za teroristickou skupinu s vazbami na kurdské povstalce v Turecku.

V loňských bojích proti Islámskému státu (IS) byla SDF nejvýznamnějším pozemním spojencem mezinárodní letecké koalice vedené Spojenými státy. Radikálové z IS loni přišli o většinu území v Iráku a v Sýrii, ale nadále podnikají krvavé teroristické útoky.

Ofenziva v Afrínu silně znepokojila šéfku unijní diplomacie. Federica Mogheriniová již avizovala, že bude chtít o vývoji hovořit s tureckými partnery. „Musíme zajistit přístup pro humanitární pomoc a to, aby civilisté netrpěli v důsledku vojenských aktivit. Musíme také zajistit, že každá vojenská aktivita míří proti Islámskému státu,“ zdůraznila Mogheriniová.

Všichni proti USA

Ankara i Moskva mezitím kritizují americké manévry v Sýrii. Podle šéfa ruské diplomacie jsou buď přímou provokací, nebo příkladem toho, že Washington situaci v zemi nechápe, citovala Sergeje Lavrova RIA Novosti.

Nedávno tyto země rozlítil například americký plán zřídit na syrské hranici pohraniční sbor, v němž má být 30 tisíc lidí a jehož osou budou kurdsko-arabské milice SDF. Rusko je spojencem syrského prezidenta Bašára Asada, který ovšem s operací v Afrínu nesouhlasí a mluví o „brutální turecké agresi“.

„Syrská protivzdušná obrana je opět v plné síle. A je připravena zničit turecká letadla na syrském nebi,“ upozornil tajemník syrského ministerstva zahraničí Fajsál Meqdad. 

USA musejí skončit se spiknutím, v jehož rámci se snaží zničit mír v Iráku, Libyi, Tunisku, Maroku, na celém Blízkém východě, na Balkáně a ve střední Asii, konstatoval turecký ministr vnitra Süleyman Soylu. Turecko podle něj bude do posledního muže bránit Spojeným státům v jejich snaze tyto regiony destabilizovat.

„Ať každý ví, že není možné porazit Turecko a jeho národ pouhým chvástáním se podporou Ameriky a jejími zbraněmi,“ varoval sám Erdogan. „Myslím, že Turecko má stejné cíle jako Jodánsko, my a regionální sousedi. Tedy ukončení konfliktu, stabilizace Turecka a svrchovaná Sýrie,“ tvrdí naopak šéf americké diplomacie Rex Tillerson.

Francie chce, aby Turecko ofenzivu omezilo

USA jsou ochotné spolupracovat s Tureckem na řešení jeho „legitimních“ bezpečnostních problémů v severní Sýrii, řekl Tillerson. Také Francie už vyzvala Turecko ke zdrženlivosti a požádala jej, aby vojenskou operaci v severozápadní Sýrii omezilo.

„Je nezbytné, aby spojenci postupovali v jednotě. Prioritou číslo jedna je boj proti terorismu – a zejména takzvanému Islámskému státu,“ poznamenal francouzský vyslanec při OSN Francois Delattre.