Další kontroverze ze strany polské moci. Tentokráte se týká změny volebního zákona

Právo a spravedlnost posiluje svůj vliv nad Ústřední volební komisí (zdroj: ČT24)

Jeden podpis polského prezidenta, který může ještě zvýšit už tak značné napětí na trase Varšava – Brusel. Andrzej Duda stvrdil v týdnu změnu volebního zákona. Podle vlády zajistí větší transparentnost, opozice se naopak obává možných manipulací. Proti je i předseda ústřední volební komise a zvažuje podání demise.

„Křížek – tak doteď Poláci hlasovali. Nový zákon říká, že mají vepsat nejméně dvě protínající se linie a že je možné připojit i vzkaz nebo škrtat,“ popisuje zpravodajka ČT v Polsku Dana Zlatohlávková.

Zákon by měl posoudit Ústavní soud, ten je ale po loňské reformě pod vlivem vládní strany Právo a spravedlnost. A podle ní změna zajišťuje větší transparentnost.

Podle předsedy Ústřední volební komise bude tato změna mást voliče i sčítající úředníky. Změny, které navíc posilují pozici ministra vnitra a parlamentu, považuje za neústavní. Další příkladem je pro něj to, že právě poslanci budou napříště vybírat 7 z 9 členů komise. Ta přitom sleduje nejen regulérnost hlasování, ale přiděluje stranám i finance. 

Hrozí manipulace s výsledky voleb?

„(Změny) mohou mít za důsledek manipulaci s výsledkem voleb a také potlačení opozičních stran, třeba tím, že nedostanou finanční příspěvky,“ domnívá se Michal Wawrykiewicz, právník z organizace Svobodné soudy. 

„Změna způsobu výběru komisařů a členů ústřední volební komise znamená větší efektivitu a vliv státu,“ je jiného názoru konzervativní politolog Kazimierz Kik. 

Na problémy s polskou demokracií obecně upozorňuje třeba i poslední zpráva organizace Freedom House – vládní strana podle ní loni přijala opatření, která zvyšují politický vliv nad státními institucemi.

Poměry v Polsku sleduje a monitoruje i Evropská komise. Kvůli kontroverzní soudní reformě spustila aktivaci článku 7 Lisabonské smlouvy, která může vést až k omezení členských práv Varšavy.

Obavy z dalšího vývoje v Polsku vzbuzuje třeba i reforma školství nebo veřejnoprávních médií.