Parodie na demokracii, nebo drtivé vítězství Mugabeho?

Harare – Zimbabwský prezident Robert Mugabe prý drtivě zvítězil ve středečních prezidentských a parlamentních volbách. Podle nepotvrzených odhadů svých spolustraníků získá až 75 procent hlasů a jeho hnutí Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF) bude mít v parlamentu dvoutřetinovou většinu. Hlavní Mugabeho rival Morgan Tsvangirai a opozice ovšem mluví o „parodii na demokracii“ a výsledky předem odmítají.

„Předpokládáme, že prezident (Mugabe) získá 70 až 75 procent hlasů,“ řekl mluvčí ZANU-PF Rugare Gumbo. „Věřím také, že budeme mít zhruba dvoutřetinovou většinu v parlamentu,“ dodal. Podle dosud zveřejněných výsledků zvítězila Mugabeho strana v 52 z celkových 62 volebních obvodů. „Nemůžeme mít méně než 130 až 140 křesel,“ tvrdí Gumbo. Oficiální výsledky prvního kola prezidentských voleb v Zimbabwe ale nebudou dříve než v pondělí. 

Poslanecká sněmovna (dolní komora) zimbabwského parlamentu má 210 členů a dosud v ní mělo většinu Tsvangiraiovo Hnutí pro demokratickou změnu (MDC).  

Komentář afrikanistky Marie Imbrové:

„Sedmdesát pět procent bude Mugabemu stačit na to, aby řekl, že Tsvangirai neuspěl. Víc jak 90 procent by znamenalo, že Mugabe chce být prohlášen za otce národa, bez kterého se Zimbabwe neobejde.“ 

„V Harare je nenáviděn, ale venkov za ním stojí, protože je pro ně jistota. Dal jim půdu a oni věří, že jim tím dal jistotu,“ říká o Mugabem Imbrová. Volby měl podle ní prezident Mugabe skvěle připravené. Od počátku roku se Mugabeho strana postarala o to, aby byla jediným výrazným kandidátem.

Podle Imbrové byl zahraničním novinářům znemožněn přístup do Zimbabwe, byla omezována činnost nevládních organizací, vypovězeni bílí usedlíci. Opozice podle ní měla omezený přístup do médií. Afrikanistka poukázala také na to, že volební seznamy byly doručeny na okrsky jen několik hodin před volbami. A až milion jmen na seznamech podle ní neměl být.

Komentář afrikanistky Marie Imbrové (zdroj: ČT24)

Tsvangiraiův tábor už den po hlasování označil volby za „kolosální podvod“ a jejich výsledky za neplatné. Neustále poukazuje na masivní manipulace a údajné podvody kolem hlasování. 

Regionální pozorovatelé ze Společenství pro rozvoj jižní Afriky (SADC), jejichž názor je vzhledem k neúčasti západních pozorovatelů rozhodující při hodnocení voleb v Zimbabwe, ale dnes označili volby za „svobodné a pokojné“. Tsvangiraie pak vyzvali, aby akceptoval jejich výsledek.

Šéf pozorovatelské mise Africké unie Olusegun Obasanjo už předtím označil volby v Zimbabwe za „svobodné, čestné a hodnověrné“. Pozorovatelský tým ale požaduje vyjasnění některých incidentů, jimž „se dalo předejít a které dokonce napovídají porušení zákona“, řekl bývalý nigerijský prezident Obasanjo.